Образователният министър посети Разлог

Снимки: Община Разлог

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев посети Разлог по покана на кмета на общината инж. Красимир Герчев.

Министър Вълчев се срещна и разговаря с директори и учители от всички училища в община Разлог.

На срещата присъстваха още: д-р Емил Тончев – народен представител, господин Ивайло Златанов - началник на Регионалното управление на образованието, Благоевград, инж. Венцислав Гъменов – зам.-кмет по социалните дейности.

По време на работната среща бяха обсъдени важи въпроси, свързани с образованието, което е приоритет, както на правителството на Република България, така и на община Разлог.

През последните години ръководството на общината вложи значителни средства за подобряване на материалната база във всички училища. Следващата стъпка е да се инвестира в новите методи за преподаване. Въвеждането на повече иновации в учебните часове ще подобри качеството на образованието като позволи на учениците да участват в процеса на преподаване и да разберат материала още по-добре. 

Министърът посети и Разложката професионална гимназия "Никола Стойчев". Той разгледа учебната база и се запозна на място с условията, осигурени за пълноценен учебен процес на учениците в гимназията. Министър Вълчев проведе среща с ръководството и учителите на гимназията. Като беше обсъдена възможността за отпускане на допълнителни средства за професионалната гимназия, както и необходимостта от подновяване на училищните автобуси.

На срещата кметът подробно информира и благодари на министър Вълчев за реализираните проекти в сферата на образованието и целенасочената политика за развитие и надграждане на образователната среда България.

„Трябва да префокусираме системата към креативния учител, който да се чувства свободен да преподава с по-различни методи, а не просто да бъде лектор. По този начин той ще провокира интереса на децата към ученето, както и ще провокира креативността и критичното мислене", подчерта още в началото на срещата министър Вълчев. 

Той каза, че част от модернизацията на системата се насочва и към информационните технологии, както и към развитието на дигиталните умения. Освен това, министърът подчерта за пореден път значението на професионалното образование, насочвайки децата към него, за да се задържат в регионите. Той посочи, че Министерството на образованието подкрепя тези усилия.

„Ние осигурихме допълнителни средства за по-отдалечените детски градини и училищата, но предизвикателство пред нас ще бъде осигуряването на учители", каза още министър Вълчев. И добави, че трябва да се направи така, че учителите да имат интерес и към образователните институции в по-малките населени места.

„С общото увеличение на заплатите се надяваме, че ще мотивираме и по-младите хора да станат учители, но това не е единственото, което правим. Няма да се спирам на заплатите на учителите, там нашата политика е последователна и ясна", каза още министър Вълчев. 

Предизвикателство пред системата е да бъде намален броят на децата, които преждевременно отпадат от образователната система. „Ние трябва да осигурим правото на всяко дете на образование. Механизмът за обхват е много полезен за включване на деца и ученици в образователната система. Много е важно да бъдат обхванати още от детската градина“, посочи министърът. Министърът апелира да бъдат приобщавани родителите на децата чрез включване в заниманията по интереси. 

Ще има програма за приобщаване на родителите към образователните процеси : да се организират различни форми на взаимодействие между училища и външни организации, посещение на предприятия, музеи.

„Искаме родителите в по-голяма степен да са ни партньори, за да имат доверие в учителите. - каза министър Вълчев. - Доверието е работа, отговорност и изпълняване на поетите ангажименти. Радвам се, че работим в една посока: правителство и община Разлог, учители, директори, родители, за да образоваме поколение, достойно да изпълни предизвикателството на своето време“ - обобщи министър Красимир Вълчев като не скри удовлетворението от постигнатото в образованието в община Разлог.

 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK