Образование с любов и един различен подход за децата от Сатовча и още 5 общини от страната

Деца на възраст от 6 до 14 години от община Сатовча заедно със свои връстници от общините Крумовград, Кирково, Тутракан, Главница и Ситово взеха участие в програмата „Забавно лято, грижовна есен”, която се провежда за втора поредна година от Фондация BCause, в партньорство с Народно читалище “Бъдеще сега”.

За 358 деца от трите тютюнопроизводителни региона в страната лятото на 2016-а година бе незабравимо и пълно с емоции. Някои от тях за първи път станаха част от детските приключенски лагери, в които се посветиха на опознаване на себе си и другите, опазване на околната среда, разделно събиране на отпадъци, здравословно хранене и общуване с природата. Завършилата преди броени дни лятна „Приключенско-образователна академия" доказа, че децата са любопитни, ученолюбиви и отговорни, споделиха организаторите.

Програмата „Забавно лято, грижовна есен”, инициирана от най-голямата международна тютюнева компания Филип Морис Интернешънъл, е част от инициативите за корпоративна социална отговорност на компанията за подпомагане на общности в различни тютюнопроизводителни региони и общини.

След успеха на програмата през 2015 г., тази година Филип Морис България финансира провеждането на програмата в разширен брой тютюнопроизводителни общини в страната като Сатовча, Крумовград, Кирково, Тутракан, Главиница и Ситово, където местните общински администрации подпомогнаха организацията на програмата. 

Тази година в рамките на Академията бяха сформирани 16 групи, всяка включваща между 20 и 27 деца за участие в Академиите, като в Сатовча бяха сформирани 5 групи с общо 126 деца, в Крумовград 4 групи с 80 деца, в Кирково 1 група с 80 деца, в Тутракан 3 групи от 65 деца, в Главница 2 групи от 40 деца и в Ситово 1 група от 20 деца всички разделени в две възрастови категории от 7 до 10 години и от 11 до 14 години. 

Повечето приключенци от Академията са единодушни, че най-интересен за тях е бил предметът „СОЛО” – лично време за вглъбяване и размисъл, разказват още организаторите като допълват ,че работата в екип е била друга любима част на учениците, включени в Приключенско-образователната академия която е  напълно безплатна за децата, които получиха незабравима лятна ваканция. 

Алис - на 8 години, Мелани - на 9, и Веселин - на 10 от сатовчанското село село Кочан, разказаха, колко им е било приятно всички да бъдат единни, да правят свои племена и да споделят с родителите си незабравимите приключения. 

Изпълненията пък на автентични народни танци и песни, замесване на питки от лимец и изработване на животни от сено се оказаха най-атрактивните презентации, които малчуганите тази година поднасяха на своите близки в края на всяка седмица от приключенската си ваканция. 

„Ръстът на интереса към Приключенско-образователната академия ни дава надежда, че деца и родители имат нужда от такава програма. Забавната форма на общуване и опознаване на света е и предпоставка за изграждане на ученолюбие. Едновременно с това създаваме условия за щастливо детство, необходима основа за израстването на отговорни, предприемчиви, образовани и щастливи личности.

Програмата за децата от тютюнопроизводителните региони е важна и за това ,че целодневните занимания в Академията ги облекчава и им дава възможност за повече почивка в усилната работа по брането на тютюна в който процес със своят детски труд участват и децата вместо да почиват и да се подготвят за новата учебна година. Превенцията на детски труд или участие на децата в работата на тютюневите ниви е основен принцип и насока на много от програмите, които Филип Морис Интернешънъл подкрепя в тютюнопроизводителните райони”, споделят организаторите от Народно читалище „Бъдеще сега” и фондация BCause.

През втория етап на програмата „Забавно лято, грижовна есен” Фондация BCause в партньорство с Фондация “Направи добро-Александровска” към Александровската болница пък организират специализирани медицински прегледи на място за възрастните хора от общините Сатовча, Крумовград и Тутракан които ще започнат в началото на октомври, когато специалисти от Александровска болница ще проведат безплатни консултации в избрани центрове във въпросните три региона в страната, разкри още организаторският екип.

 

КОМЕНТАРИ

Botev22:21 - 31.08.2016
Pomashka im rabota....
Botev22:21 - 31.08.2016
Pomashka im rabota....
Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK