Комисия, следяща ремонта на центъра в Благоевград, няма да има

Снимка: Община Благоевград

Общинският съвет в Благоевград в крайна сметка не прие предложението за създаване на временна комисия за обследване и контрол върху изпълнението на реконструкция на площадното, подплощадното и фонтаните, художествено осветление в централна градска част, между сградите на общината, РЗИ, сградата на АУБ и хотел „Ален мак“, направено от групата на БСП.

След проведени дебати, 12 от местните парламентаристи гласуваха „За“, 14 - „Против“ , а 4 -„Въздържал“ се.

Общинските съветници , които поискаха временна комисия бяха Андон Тодоров, Цветозар Балабанов, Янка Шейтанска, Милан Богдански, Антон Асиски, Гергана Бечаанова – Янчева, Владимир Елезов, Кирил Ваклинов, Албина Анева – Томова, Цвета Рангелова, Валери Смиленов и Злата Ризова.

Кметът на Благоевград бе категоричен, че подкрепя подобно предложение, когато временната комисия касае проблемни проекти, в разрез с изискванията на Управляващия орган, които подлежат на санкции. 

За пример посочи проекти, реализирани преди 2011 година, за които Общината е санкционирана в размер на близо 10 млн. лева.

„Тези пари трябва да ги платим всички ние“, заяви кметът Камбитов.

Той допълни, че за проектите, които Община Благоевград изпълнява последните шест години, няма никакви наложени финансови корекции.

„Разбирам добрите намерения. По Оперативните програми има ред, по който се дава информация и това се случва след изрично съгласие на Управляващия орган. Всички реализирани проекти  по ОП след 2012 година, са проверени от УО, от ОСЕС, от всички контролни органи и Община Благоевград няма никакви корекции. В момента, по въпросния проект, който е част от ОПРР, Община Благоевград е една от първенците в страната. На никой не е отказана каквато и да било информация. Не е проблем на всяка сесия, ние да даваме подробна информация как вървят проектите, има ли проблеми и т.н.

 Площадът е символ на Благоевград и не случайно проектът е съобразен и се припокрива изцяло с художествения и архитектурен комплекс, такъв, какъвто го е направил почетния гражданин на Благоевград – арх. Баров“, коментира кметът Камбитов.

Той наблегна и на качеството на материалите, които ще бъдат положени при ремонтните дейности.

„Относно качеството, контролът е много строг. Здравите плочи, които сега се вадят от площада,  се опаковат и се предават на „Биострой“ с приемо-предавателен протокол. Направено е обследване на централна градска част и там, където има възможност, счупените плочки ще се подменят със здравите. Площадът е правен преди 30 години, а това е много време. Абсолютно всичко е амортизирано. Под плочата на площада има подземни пространства. Всичко тече, всичко е компрометирано. Относно уличните осветителни тела – тези, които се налага ще бъдат подменени, останалите ще бъдат отремонтирани. Отново подчертавам, всичко е съобразено с архитектурното и художествено решение. На местата, по които минават товарните коли, ще бъде направено двойно укрепване“ , коментира още кметът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK