13 пожара в Кюстендилско от началото на отоплителния сезон

Снимка: Infomreja.bg

РДПБЗН-Кюстендил, със съвети за безопасност

От началото на отоплителния сезон - от 01.10. до 12.12.2019 г., в Кюстендилска област са възникнали 13 пожара в битовата сфера, като от тях 9 са без преки материални загуби, 4 пожара са нанесли преки материални загуби.

Отново и през този отоплителен сезон броят на пожарите се запазва, като най-честите причини за възникването им са неправилно ползване на отоплителни уреди – 1, строителна неизправност – 2, и самозапалване - 10, в комините на жилищните сгради.

За периода вследствие на късо съединение в отоплително одеяло е загинал възрастен човек.

В сравнение със зимния сезон на 2017/2018 г. за същият период броят на пострадалите и загиналите хора са: 1 пострадал и 2  загинали. През отоплителния сезон на 2018/2019 г. няма пострадали и загинали хора.

ОБЩИ ПРАВИЛА ПРИ ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ЕЛ. ОТОПЛИТЕЛНИ УРЕДИ:

- Никога не оставяйте включени уреди без наблюдение! 

- При напускане на дома или офиса още веднъж се убедете, че сте изключили уредите.

- Не използвайте нестандартни и саморъчно направени уреди!

- Върху или в близост до електрическите уреди никога не оставяйте горими предмети. Не ги използвайте за сушене на дрехи. Укрепете добре всички отоплителни уреди поради опасността от обръщане. Последното е особено важно и за безопасността на Вашите близки, ако те са трудноподвижни, възрастни или болни хора! Те са най-рисковата социална група при пожар! 

ОБЩИ ПРАВИЛА ПРИ ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ОТОПЛИТЕЛНИ УРЕДИ НА ТВЪРДО ГОРИВО:

- Не допускайте използването на самоделни отоплителни уреди на твърди горива.

- Под печките за твърдо гориво осигурете негорима подложка, излизаща пред нея най-малко на 50см и 25см встрани, с борд 1см.

- Разстоянието от печката и димоотводните тръби до горими предмети, конструктивни елементи и стенни покрития не трябва да е по-малко от 50 см.

- Проверете стабилно ли са укрепени димоотводните тръби. Прогорели (пробити) такива, незабавно се подменят с нови.Осигурете ревизионните отвори към комина със стандартно изработени метални розетки.

- Ревизирайте комините които ще експлоатирате през зимата – те се изграждат задължително от негорими материали. В комините на сградата не трябва да има фуги към помещенията, така също и вградени горими материали. Ако не сте почистили комините от налепи и сажди, направете го веднага. Ако сте установили наличие на пукнатини в комините в подпокривните пространства, същите трябва незабавно да се измажат. Комините трябва да са плътно измазани.

- Не оставяйте за сушене върху или около отоплителните уреди дрехи, и др. горими и леснозапалими материали.

ВНИМАНИЕ: През последните дни времето предразполага за взимане на мерки за почистване на комините. Ако все още не сте почистили комина, почистете го, а и кюнците от натрупани сажди и отлагания по механичен начин – не използвайте горими и леснозапалими вещества и материали!

Спазването на правилата и нормите за пожарна безопасност са отговорност на всеки гражданин, нарушаването им може да застраши не само личната Ви собственост, но живота и здравето на близките Ви хора, обявиха от пресцентъра на ОДМВР - Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK