Общината ще помага на Благоевградската професионална гимназия

Снимка: Община Благоевград

Бизнесът също се включва

Община Благоевград, бизнесът в града и БПГ „Ичко Бойчев“ си подадоха ръка за бъдещето развитие на обучението чрез работа.

Обучението чрез работа или дуалната система на обучение се прилага от настоящата учебна година в Благоевградската професионална гимназия с две специалности – приоритетната за пазара на труда специалност „Машини и системи с ЦПУ“ и специалност „Електрообзавеждане на производството“.

Паралелката с тази форма на обучение е първата такава в Община Благоевград, а предлаганите специалности са търсени от бизнеса в града.

Обучението чрез работа предполага партньорство между работодателите и училището, като след завършването на първи гимназиален етап (Х клас) учениците се разпределят при работодател за практическо обучение в реална среда. С учениците се сключва трудов договор по чл. 230, ал. 1 от КТ, с което учениците получават статут на обучавани лица в обучение чрез работа.

Кметът на Община Благоевград пое ангажимент за осигуряването на превоза на учениците за практическото им обучение до фирмите на работодателите и за съдействие с рекламата на дуалната система на обучение, предлагана от БПГ „Ичко Бойчев“.

Представителите на бизнеса – „Рапид Прогрес“ ЕООД, „Оттобок Манюфекчъринг България“, „Ванико“ ООД, „Юропиън Табако Сървисиз“ ООД, „ЗИИУ Стандарт“ АД, СД "Кристиян-Дени" –изразиха готовност за сътрудничество с Професионалната гимназия, а д-р инж. Василиса Павлова, заместник-кмет по култура и хуманитарни дейности подчерта намерението на Община Благоевград професионалното образование да стане отново атрактивно и предпочитано.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK