Обявиха номинираните за Награда за изкуство „Стоян Камбарев” 2015

Mлади български творци ще се борят за престижното отличие и възможността да получат подкрепа за реализиране на мечтите си

 На 27-и април за шести пореден път ще се проведе официалната церемония за връчване на Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2015. Тази година събитието ще се състои за първи път в Атриума на България Мол.

Наградата, носеща името на незабравимия театрален режисьор, се утвърди като най-чаканото и престижно отличие за млади творци в България. Ценното е, че това е единствената награда, която не е строго профилирана в конкретен вид изкуство, а обхваща широка селекция от талантливи млади артисти в различни области.

Името на  носителя на прекрасната бронзова статуетка с автор Кольо Карамфилов и паричната премия в размер на 3000 лв., ще  стане известно в края на събитието. В журито влизат 20- те учредители на Фондация „Стоян Камбарев”- все водещи имена от културния и обществения ни живот с Председател на УС Деси Тенекеджиева.

Важен факт е, че всички номинирани и наградени млади творци са подкрепяни за осъществяването на конкретни техни проекти. Затова и истинската кауза на Фондацията стартира след края на Церемонията, когато започва реализацията на мечтите на младите творци в България.

 

Ето и  номинираните за Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2015:

 

Елена Телбис- актрис

24-годишната театрална надежда е забелязана за ролите си в спектаклите „Заешка дупка” в Театър „199” и „Жанна” в Народен театър „Иван Вазов”. Номинирана е за яркото си актьорско обаяние и силно концентрирана вътрешна енергия, която й позволява с лекота да преминава от едно в друго актьорско състояние. Магнетичната Телбис  комуникира силно и на невербално ниво и директно докосва сърцата на зрителите.

Мартин и Александър Зайранови- цигулари                                                                                        

Едва 16- и 13-годишни, двамата братя разкриват виртуозния си музикален талант, още от най-ранна детска възраст и безспорно са от големите надежди на българската класическа музика. Възпитаниците на Национално училище по изкуства „Добри Христов“ Варна, имат впечатляваща кариера и концертират с най-престижните български симфонични оркестри, като показват завиден професионализъм и ярко сценично присъствие.

Анастасия Събева- театрален режисьор                                                           

Номинирана е за спектаклите си „Женска управия” в Младежкия театър и „Антихрист” в Пловдивския театър. За крехките си 23 години Анастасия е едновременно завидно зряла и по детски експлозивна в оригиналните си режисьорски решения и търсения. Тя направи категорична заявка за голямо бъдеще на театралната ни сцена, която отдавна се нуждаеше от тази свежа и чиста глътка въздух.

Андрей Хамбарски- художник

Забелязан е за изложбата си „Телени потрети”  в К.Е.В.А., София. Номиниран е за уникалната си за България скулптурна техника, с която пресъздава портрети от тел на известни световни и родни творци. За играта на светлини и сенки, за въображението и креативността да бъде различен и оригинален. Куклен сценограф по професия, 29 годишния Андрей продължава смелите си търсения и в тази област.

Еди Шварц и Йордан Петков- сценаристи и кинорежисьори       

Младият творческият тандем е номиниран заради първия си авторски късометражен игрален филм “Goodbye”. Двамата приятели сами измислят и пишат сценария, а Еди Шварц е и продуцент на филма. Справят се смело с предизвикателствата на бъдещето, като зарязват тъжните и тягостни теми, така популярни напоследък в българското кино. Резултатът е категоричен- свеж, лек и забавен кино разказ с неочакван край.

Преди година носител на Голямата награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2014 стана Театрално сдружение  „Реплика” с режисьор Георг Жено. Те имаха честта да получат статуетката лично от Президента на Република България Росен Плевнелиев.

Банкерът Левон Хампарцумян връчи Специалната Награда на главния партньор на Фондацията на младата художничка Калина Мавродиева, която скоро ще реализира самостоятелна изложба в галерия за съвременно изкуство УниКредит студио.

Церемонията за връчване на Награда за изкуство „Стоян Камбарев” е част от културния календар на столицата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK