От 1-ви март започва подаването на документи за прием в детските градини в Дупница

Снимка: Личен архив

Родителите на деца, които през 2019 г. навършват 3 години и желаят да ги запишат в детска градина трябва да подадат заявления за кандидатстване. Заявленията са по образец, изготвен в детската градина. За едно дете могат да се подадат документи  в една или повече детски градини по преценка на родителите. В населените места, където няма яслени групи, например с. Червен брег и с. Крайници, могат да се приемат и 2-годишни деца. Заявленията могат да се подават не само в централните сгради, а във всички. Целта е да се улеснят родителите на деца в селата като се посочва за коя сграда се кандидатства.

„През 2019 г. всички желаещи родители ще могат да запишат своите деца. Местата са достатъчно и вярвам, че ще бъдат удовлетворени всички заявления. Има детски градини, към които се проявява по-засилен интерес и заявленията са повече от местата. Тогава се налага да се прилагат критерии, които да подредят децата и те са следните: кръгли сираци; деца в приемни семейства; деца с един жив родител; деца със специални образователни потребности; деца с родители, редовни студенти; деца с братя/сестри в същата детска градина; поредност на подаване на документите. Освен в целодневна организация, децата могат да бъдат записвани и в почасова, полудневна или самостоятелна. Родителите, които проявяват интерес към тези форми на организация могат да получат допълнителна информация в самите детски градини“, обяви началникът на отдел „Образование“, Тодор Петков.

Той допълни, че приема на документи ще стартира от 1-ви и ще продължи до 15-и март. На 25-и март 2019 г. всяка детска градина ще обяви списъците на приетите в първа група деца. Записването ще става в периода от 26-и до 29-и март 2019 г. включително. След края на първата кампания ще се обявят свободните места и сроковете за подаване на нови заявления. Приемът за първа група продължава до 1 септември, а при наличие на свободни места деца могат да се записват целогодишно.

Тодор Петков коментира още, че таксите за ползване на детски градини в община Дупница са едни от най-ниските в страната и са 2.00 лева на ден за първа и втора възрастови групи (3-4 годишни), и съответно 1.70 лева за трета и четвърта възрастови групи (5-6 годишни).

В някои детски градини се организират различни допълнителни дейности като танци, спорт, английски език и други, които нямат задължителен характер и родителите сами трябва да преценят необходим ли е такъв разход.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK