Обявиха лауреатите на XIII Международен фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува“ (СНИМКИ)

Снимки: Община Струмяни

За тринадесети пореден път Малешевска планина събра в едно изпълнители, ценители и изследователи на фолклорната и етнографската традиция на народите от различни страни. Много настроение, емоция и красива палитра от цветове, песни и танци подариха всички участници. Те отвориха сърцата за магията и очарованието на фолклора.

По време на трите фестивални дни на откритата сцена в село Микрево видяхме изпълненията на повече от 3500 участници, от над 120 населени места в България, Македония, Сърбия, Турция, Гърция, Украйна, Молдова.

Изпълненията на участниците бяха оценявани от професионално жури. Председател на журито беше акад. доц. Красимир Петров, а в състава му участваха: доц.д-р Наталия Рашкова, г-жа Илиана Найденова, г-н Кирил Апостолов, г-н Петьо Кръстев и г-н Любомир Марянски.

Акад. доц. Красимир Петров сподели, че е останал изключително очарован от фестивала и всички участници в него и избирането на лауреатите на тринадесетото издание на „Малешево пее и танцува” не е била никак лесна задача.

На тържествената церемония бяха раздадени наградите и статуетките на лауреатите на фолклорния фестивал, съобразно категорията и възрастовата група, в която попадат по регламент.

Заедно с наградите за песенно и танцово изпълнение в техните категории, бяха раздадени и награди за оригинална носия, награда за разказване и за цялостно представяне.

Соня Ковачка към Център за личностно и творческо развитие – гр. Благоевград получи наградата на БНР – радио Благоевград.

Тринадесетото издание на фестивала съвпадна с 80 – годишния юбилей на  НЧ „Братя Миладинови – 1936“ – село Микрево. По този повод бе връчена още една награда, а именно „80  години Народно читалище „Братя Миладинови - 1936“, която спечели Народно читалище „Култура 1932” – гр. Кресна.

Още едно доказателство, за огромните усилията, полагани от местните хора за опазването и съхраняването на народната традиция и гордия дух на Малешевието.

Специална награда получи „Принос за съхранението и популяризиране на традициите” получи хореографско студио „Алви фест” – гр. Одеса, Република Украйна, с ръководител Александър Ромалийски.

Наградата на Кмета на община Струмяни се падна на Културно уметничко дружество „Шумадия” Влашка, община Младеновац, Република Сърбия.

Голямата награда на фестивала „Малешево пее и танцува” – Микрево 2016 получиха танцовите състави „Нуфърул” и „Извораш” от гр. Кахул, община Кахул, Република Молдова.

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK