Учителите започват да изпитват и оценяват учениците дистанционно

Снимка: Infomreja.bg, архив

Предложението е на министъра на образованието

От тази седмица учителите ще могат вече да поставят оценки на учениците при дистанционното обучение. Това ще стане по предложение на министъра на образованието и науката, Красимир Вълчев.

Учениците в страната започнаха дистанционното си обучение на 16 март, три дни след обявяването на извънредното положение в страната. От МОН препоръчват на директорите да прилагат облекчен вариант на отчетност при заетостта на учителите и на персонала в училищата - по електронен начин, както и да се вписват часовете в електронния дневник.

Всички договорени възнаграждения на педагогическите специалисти за периода на дистанционното обучение ще бъдат изплатени. Това реши на 3 април Отрасловият съвет за тристранно сътрудничество в системата на предучилищното и училищното образование.

Изискването е учителите да са водили обучение в електронна среда пет астрономически часа, което включва и подготовката на уроците. Това означава поне 25 часа при петдневна работна седмица. Учителите, които по принцип работят с договор за по-малък норматив, ще получат също възнагражденията си за часовете, които са имали с учениците.

В периода от 13 до 16 април ще бъде въведен облекчен, разтоварващ за учениците, дистанционен учебен режим. В зависимост от спецификата на училището, в рамките от 2 до 4 часа, може да се акцентира върху занимания по интереси /за физически дейности, изобразително изкуство и музика/, за занимания с педагогическите съветници или за дискусии по темите за часа на класа. /NOVA/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK