Румен Петков оглави АБВ

Румен Петков, снимка: Infomreja.bg, архив

Третият редовен конгрес на ПП АБВ избра Румен Петков за председател на партията. Петков получи доверието на 579 от общо 591 делегати на форума. Трима гласуваха против, 9 се въздържаха.

Конгресът на АБВ излъчи нов състав на Националния съвет на партията от 99 души. Избрани бяха и 15 души от състава на  Изпълнителното бюро, което ще бъде допълнено до 21 души.

„Настоящият конгрес на АБВ предоставя възможност за пренареждане и обновление на лидерския екип включително на ниво председател. Необходим ни е  нов стил на поведение, по-радикално, по-настъпателно, с акцент повече върху политическото и националното говорене", заяви досегашният лидер Константин Проданов.

В началото на своя доклад той направи анализ на изминалата година и половина от неговия мандат като председател на Алтернатива за българско възраждане. Той отбеляза участието на партията в парламентарните избори през 2016 година, като посочи, че те са преминали под знака на популизма и острото политическо противопоставяне.

Това не позволило на коалиционния формат, в който АБВ  се яви на вота да разгърне добре потенциала си. Причините затова са, че политическата сила разчита и се бори за изпълними каузи и набляга на необходимостта от създаването на реални политики  в полза на България, а не на популистични и неизпълними обещания.

Проданов постави акцент върху инициативите, които партия АБВ организира или към които се присъедини и подкрепи през последната година и половина. „На първо място инициативата "Да спрем машината за неравенство! За справедливи данъци!", където АБВ заедно с други леви политически и граждански формации, синдикати, общественици за кратък период събра повече от 30 000 подписа, внесени в 44-ото Народно събрание.

Исканията бяха за въвеждане на необлагаем минимум върху доходите на физическите лица и намалени ставки на ДДС от 9% за основни и детски храни, вода, лекарства, учебници и книги. Другата инициатива, която той открои, е за развитието на ядрената енергетика, като припомни инициирания от АБВ дискусионен форум на тема „АЕЦ „Белене“ – ключ към развитието и сигурността на България“, с участието на плеяда международни и български експерти.

Експредседателят подчерта, че печелившата формула е единението около автентични леви, градивни, родолюбиви каузи. Каузи, които обединяват обществото, а не го разделят. „Време е за битка. Битка срещу нарастващото социално-икономическо неравенство, защото то е в основата на всички останали обществени недъзи. Битка срещу подчиняването на държавната машина на едрия капитал. Битка за културата и духовността, които са жизнено необходими за оцеляването ни като нация.“

В заключение Константин Проданов заяви: "Необходим е нов стил на поведение, по-радикално, по-настъпателно, с акцент повече върху политическото и националното говорене, по-достъпно, излизане извън рамките на тесните идеологически и експертни послания. Поведение, способно да отбива ударите под кръста. По време на военни действия всеки един войник трябва да бъде използван там, където има най-голямо КПД, за да бъде доведена борбата до победоносен край. От картечаря не става добър авиатор, а танкистът не може да се превъплъти в свързочник“.

 

Снимка: АБВ
Снимка: АБВ

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK