Вълчев: Има недостиг на учители, кризата се задълбочава

Снимка: Infomreja.bg

Между 4000 и 5000 се пенсионират, а една част работят след пенсионна възраст

"Има сериозен недостиг на учители във всички направления, кризата ще се задълбочава през следващите десет години". Това каза пред журналисти днес в Поморие министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той информира, че между 4 000 и 4 500 учители се пенсионират ежегодно у нас, една част продължават да работят в системата след пенсионна възраст, предаде БТА.

"За да се овладее кризата в системата, ежегодно трябва да постъпват два пъти повече учители. От друга страна възрастовата структура е такава, че младите хора, които постъпват на пазара на труда, са едва две трети от тези, които навлизат в пенсионна възраст, т.е. ние имаме недостиг", обясни министърът. Той заяви, че системата на образованието е изправена пред предизвикателството да осигури достатъчно падагогически специалисти.Красимир Вълчев поясни, че тази година не се наблюдава криза в образованието, тъй като увеличението на възнагражденията давало резултат. Наблюдавала се тенденция, че педагози напуснали веднъж системата се връщали отново.

Министърът посочи, че традиционно има недостиг на учители по специалностите информационни технологии, английски език. Най-остър е недостигът на преподаватели по математика, физика, химия, учители по професионална подготовка, природо-математическите науки.
"Важно е не само да обезпечим количествения недостиг, но и да мотивираме по-добрите ученици да се включат в педагогическата професия. В инженерните направления също сме предвидели стипендии. Имаме голяма нужда от педагози и инженерни специалисти, подчерта министърът.
За да се стимулират все повече студенти да учат педагогически специалности, ще се въведат и допълнителни стипендии", подчерта Вълчев. Министърът бе в Поморие, където се срещна с учители от общината.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK