Националната кампания „Бъди войник“ гостува в Благоевград, откриват и ремонтирания паметник-костница

Снимка: МО

На 7-и март Благоевград ще бъде домакин на националната информационна кампания за популяризиране на военната професия „Бъди войник“.

В 16.00 ч. в зала „Яворов“ в града ще бъде разкрита Информационна борса за набиране на войници и матроси за Българската армия.

Всеки, който желае, ще може да получи информация за условията за кандидатстване за военна служба, професиите в Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, Силите за специални операции, Националната гвардейска част и Служба „Военна полиция“.

На място ще може да се запознае и с предимствата на професия „войник“, както и с възможностите за личностно и професионално развитие във Въоръжените сили на Република България.

В същия час – 16.00 ч., на площада пред зала „Яворов“ ще бъдат представени образци военна техника, въоръжение и оборудване на Сухопътните войски. На показа ще присъства командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

Жителите и гостите на Благоевград ще могат да разгледат бойните бронирани колесни машини „Commando seleсt” и „Guardian”, бронираните леки автомобили с повишена проходимост „Мерцедес“ и друга техника на въоръжение в Българската армия.

Те ще могат да се запознаят и с възможностите на снайперската пушка М-91, автомат „Калашников“,  ръчния противотанков гранатомет – 7В, пистолет „Макаров“ и др.

Концертът на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили със специалното участие на ансамбъл „Пирин“ ще започне в 18.30 ч. в зала „Яворов“. Той ще бъде открит от заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков.

Със свои изпълнения ще участват Росица Кирилова, Представителният духов оркестър на Сухопътните войски, Съни, танцов клуб „Блясък“, изпълнители от клуба по спортни танци „Импулс“ към военния клуб в Благоевград, Райко Кирилов, формация „Армейска песен“ и др.

Входът за концерта е свободен.

От 11.00 ч., също на 7-и март в Благоевград, в стария гробищен парк, ще бъде представен пред обществеността на града ремонтираният паметник-костница, където вечен покой са намерили тленните останки на 580 български войници и офицери.

В обновената крипта са положени костите на няколко войници, загинали за освобождението на тогавашната Горна Джумая на 5 октомври 1912 г., както и на 17 офицери, 31 подофицери и 528 войници, паднали през Междусъюзническата война през лятото на 1913 г., при отбраната на стратегически важни подстъпи към столицата.

Министерството на отбраната съдейства за ремонта и възстановяването на емблематичния за града паметник с кръст за храброст на него с финансови средства, отпуснати по програмата на Националния комитет за отбелязване на 100 години от края на Първата световна война и участието на България в нея, който е под патронажа на министъра на отбраната, както и с дейности по възстановяването на паметника.   

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK