Ледена епоха в Добричко: Спасяват коли и пътуващи. Военни помагат на бедстващи в Никопол

Снимка: Infomreja.bg, архив

Област Добрич остава една от най-критичните точки в страната след продължаващия снеговалеж и ниски температури, обхванали България. Продължава да бъдат затворени основните пътни участъци от Републиканската пътна мрежа в областта, като към 9 часа тази сутрин остава отворен единствено пътят от Добрич за Варна, съобщава Dnes.bg.

През изминалото денонощие екипи на ОД МВР Добрич и РД ПБЗН Добрич са оказали съдействие по получените сигнали за закъсали коли и бедстващи хора. Реагирали са общо 11 екипа, включващи общо 32 пожарникари и спасители и 11 броя пожарни и спасителна техника. В резултат на акциите са евакуирани 62 души, а други трима са спасени. Изтеглени са 7 автомобила, от които 5 автомобила създаващи тапа на пътя Добрич – Карапелит.

След извършена координация от РД ПБЗН Добрич с дежурните от общините и кметовете на населени места в общини Добричка, Ген. Тошево и Крушари, допълнително бяха спасени 12 души. За спасените и евакуираните граждани е организирано настаняване в градовете Добрич и Каварна и селата Карапелит, Козлодуйци, Божурово, община Добричка и с. Спасово, общ. Ген. Тошево.

От полицията съобщават, че са извадени 2 румънски автомобила с 4 души в района на с. Езерец, общ. Шабла, който са пътували за Румъния. Изваден е автомобил с 4 души между селата Рогозина и Спасово, като същите са настанени в с. Спасово. Изваден е автомобил с 3 души между с. Гешаново и с. Карапели, настанени в с. Карапелит.

Освен тези случаи са извадени 2 автомобила с 5 души между с. Победа и с. Методиево, а край село Топола са извадени 3 автомобила с 6 души. Между кв. Рилци и с. Малка Смолница, са спасени общо 80 души, закъсали с над 35 автомобила, в района на с. Козлодуйци е изваден автомобил с 4 души, настанени в селото. В района на с. Одърци изваден автомобил с 3 души, в района на с. Ваклино извадени 2 румънски автомобила с 7 души, ескортирани до Румъния.

В района на с Топола 1 румънски автомобил с 4 души. Около 07:15 часа тази сутрин екипи на РД ПБЗН Добрич с помощта на МТЛБ и медицински екип са потеглили към с. Лозенец за оказване на помощ на родилка. Към настоящия момент над 35 машини на ОПУ почистват приоритетно пътищата в областта.

Личен състав и техника от Сухопътните войски пък оказаха помощ на бедстващи хора в усложнената зимна обстановка в област Плевен тази нощ. Военнослужещите са от състава на формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за действие при зимни условия на 55-и инженерен полк – Белене.

Военнослужещите разчистваха часове наред пътни участъци и оказваха съдействие на бедстващи хора, сред които и един чужд гражданин, в района на селата Лозица, Любеново и Въбел, община Никопол, област Плевен. Изтеглени бяха автомобили, попаднали в огромни преспи. Някои от тях бяха придружени до гр. Белене, където пътниците им да пренощуват. Разчистен бе пътен участък от с. Лозица до гр. Никопол и обратно до град Белене. Действията продължиха до 02.00 ч. тази сутрин.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK