Обявен е „червен“ код за цялата страна

снимка: infomreja.bg

Снегът на места достига до 2 метра. Снежната покривка в София е 37 сантиметра и от няколко години в столицата не е имало толкова сняг

Обявявам код "червено" за цялата страна на основание на Закона за движение по пътищата. Това каза на пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова, цитирана от vesti.bg. Забраната е до второ нареждане.

Привечер се очаква снеговалежът да започне да спира в Западна България, прогнозира Гергана Козинарова. Продължава обработването на улиците, по които се движи градския транспорт със смеси срещу заледяване, както и механизираното почистване на снега, пък съобщиха от Столичната община.

Фирмите ангажирани с дейностите по снегопочистването работят във всички столични райони. Ще бъде извършено обработване на локалните платна на бул."Цариградско шосе". Приоритетно се обработват и улици с обществена значимост, близо до болници, детски заведения и училища.

От 10.30 часа днес фирмите ангажирани със снегопочистването са започнали обработки във вътрешно квартални улици. От общината призовават шофьорите на превозните средства да паркират на разрешените за това места, за да не се затрудняват извършването на почистването.

От инспектората напомниха, че грижа на гражданите и фирмите е да почистят прилежащите им територии. 3000 души ще противодействат на създалата се пътна ситуация в страната. Това каза на пресконференция главният секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев.

ГД "Гранична полиция" има за задача да не допуска в пределите на страната МПС-ата във връзка с въведения код "червено".
Дирекция "Охранителна полиция" няма да допуска тези МПС на територията на страната. ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" и останалите служители в МВР са натоварени със задачата да се справят с положението, каза Георгиев.

1100 тежки верижни машини и друга високопроходима техника са на терен. Благодаря на спасителите и огнеборците, които са почиствали преспи и снегонавявания ръчно, каза още Калин Георгиев.

Междувременно стана ясно, че има забрана за влизането на превозни средства в природния парк "Витоша", съобщи пресцентърът на Столичната община. Причината за това е усложнената зимна обстановка в планината.

По пътните плана има паднали дървета, а екипи на "Гражданска защита" и на Общинска полиция работят по тяхното отстраняване. Те ще съдействат и за придвижването на осем автобуси от ски-училища, които се връщат към града.

Пристанището в Бургас преустанови работа заради паднала гъста мъгла. Забранени са маневрите на плавателни съдове в акваторията на залива поради намалена видимост, съобщиха дежурните от държавната инспекция по корабоплаване.

От пресслужбата на Летище-Бургас съобщиха, че всички полети се изпълняват по график. /vesti.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK