Гласуването със сигурност ще е по-безопасно от ходенето в мол. В това е уверен главният здравен инспектор Ангел Кунчев. Националният оперативен щаб ще издаде предписания за начина, по който трябва да се гласува, за да бъде това безопасно за заразяване с коронавирус.

При спазване на дезинфекция и дистанция гласуването с машини не може да бъде по-опасно от гласуването с хартиена бюлетина, заяви още Кунчев в студиото на БиТиВи. Мисли се за начина на гласуване на карантинираните граждани - засега в посока на създаване на коридори за тях, по примера на зелените коридори за възрастни граждани. Доколкото Кунчев е разбрал, за останали мерки е нужна промяна в Изборния кодекс, за което освен това трябва и време. 

Кунчев не препоръчва изборите през май и бе категоричен, че не може да се прогнозира ходът на пандемията.

"Посоката е да се създадат протоколи по примера на други страни как да се случва провеждането на изборите по време на пандемия. Това касае неща, които знаем - да се носи маска, да се проветрява", каза още главният държавен инспектор, като допълни, че ще се издадат предписания и колко човека да има в помещението.

Трябва да се пазят задължително и ваксинираните, рискът намалява, но няма доказателства, че след първата доза със сигурност не може да се разболеем. Той посочи, че никъде не се гарантира, че с една доза се осигурява имунитет, но сигурно при инфектиране след имунизация с първа доза заболяването няма да протече толкова тежко.

Ще трябва и да проследим колко дълго ще сме предпазени след ваксинация, но това тепърва ще проучваме, каза още Кунчев. Засега никой не може да каже.

Той коментира и избора на "Астра Зенека" за масовата ваксинация у нас, като поясни, че цената не била на последно място при избора на препарата. При сключването на договорите "Астра Зенека" е била най-напред в процедурите, но в последствие другите две фирми са изпреварили процеса на регистрация.

"Основно се водехме от това, че тя е направена по по-класическа и по-позната технология. Прилича на руската ваксина, аденовирус пренася антигена и реагира организмът", обясни още главният държавен здравен инспектор. /news.bg/