Облекчава се преминаването през КПП-тата в областните центрове

Снимка: Infomreja.bg

ВИЖТЕ КАКВО ГЛАСИ НАРЕДБАТА

Министърът на здравеопазването издаде заповед, с която се облекчава преминаването през контролно-пропускателните пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове. В заповедта се посочва:

През контролно-пропускателните пунктове се пропуска преминаването на лица само в случай на неотложност на пътуването, наложено от:

  • полагане на труд в населеното място;
  • здравословни причини на пътуващия или на негови близки;
  • завръщане на настоящ или постоянен адрес, или на адрес, на който пътуващият временно пребивава, когато е различен от неговия постоянен или настоящ адрес;
  • необходимост от полагане на грижи за роднини или близки, когато населеното място, в което живеят те, е различно от това на постоянния или настоящ адрес на пътуващия;
  • необходимост от снабдяване за себе си или лица, за които пътуващият полага грижа, със стоки от първа необходимост, когато в населеното място по техния постоянен или настоящ адрес няма търговски обекти или аптеки, от които да се снабдят с тези стоки.

Обстоятелствата за преминаването през контролно-пропускателните пунктове се удостоверяват със:

  • служебна бележка от работодателя или служебен документ - карта;
  • медицински документ;
  • документ за самоличност;
  • декларация от лицето за вида на причината, поради която се налага пътуването.

Заповедта на здравния министър указва, че водачите и пътниците в товарни автомобили и автомобили, с които се осъществява охрана на ценни пратки и товари (инкасо автомобили), представят само документ за самоличност и служебна бележка от работодателя или служебен документ - карта.

След представяне на документ за самоличност и служебна бележка от работодателя или служебен документ - карта, с приоритет през контролно-пропускателните пунктове се пропускат служители:

  • на хранителни вериги и аптеки;
  • осъществяващи доставки на хранителни продукти и лекарства;
  • в стратегически обекти по смисъла на Постановление № 181 на Министерския съвет от 2009 г. за определяне на стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност;
  • на ВИК, електроснабдителните и топлоснабдителните дружества;
  • извършващи неотложни ремонтни и/или аварийни дейности.

С приоритет през контролно-пропускателните пунктове се пропускат и превозни средства със специален режим на движение, както и лицата, нуждаещи се от спешна медицинска помощ.

Мерките, въведени със заповедта на министъра, са в сила до изричната им отмяна.

През контролно-пропускателните пунктове се пропуска преминаването на лица само в случаите на неотложност на пътуването. То трябва да бъде свързано с :

  1. Полагане на труд в областния център – за целта е нужно да бъде издадена служебна бележка от работодателя, която се носи постоянно или служебен документ /карта/. Необходимо е да се представи предварително попълнена по образец декларация, която можете да изтеглите от тук. Тя се предава на полицейските служители. Декларация не се попълва и не се предава в случаите, в които пътуването е към постоянния адрес, отразен в документа за самоличност.  Когато от работодателят е организирал групов транспорт към и от съответното предприятие се изисква водачът на превозното средство да представи документ за самоличност, служебна бележка от работодателя и издаден документ, в който е вписано, че превозното средство превозва само негови служители от постоянните/ настоящите им адреси до местоработата и обратно. Пътниците в организирания транспорт трябва да носят документ за самоличност и служебна бележка от работодателя или служебна карта.

За организиран транспорт декларации не се попълват.

  1. Здравословни причини на пътуващия или на негови близки-  за целта е нужен медицински документ, документ за самоличност на всички пътуващи и предварително попълнена по образец декларация. Декларацията се оставя на контролно-пропускателния пункт.
  2. За връщане на настоящ или постоянен адрес- изисква се документ за самоличност, когато лицето пътува към постоянния адрес. Когато пътува към настоящия адрес трябва да представи и предварително попълнена декларация.
  3. Необходимост от полагане на грижи за техни роднини или близки. В тези случаи се изисква документ за самоличност и предварително попълнена декларация при пътуване към близките.
  4. Необходимост от снабдяване със стоки от първа необходимост на себе си или лица, за които полагат грижи, ако в населеното място няма хранителен магазин или аптека, от които да се снабдят. В този случай се изисква документ за самоличност и предварително попълнена по образец декларация.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK