Ремонтират язовир „Рабов дол“ в бобовдолското село Долистово

Снимка: Infomreja.bg, архив

ОА – Кюстендил, с проект за почистване и възстановяване на10-речни участъка в региона

Областната комисия за водите проведе активна дейност през 2019 г., свързана с обследване на водни обекти в т.ч. езера, язовири, хвостохранилища и хидротехнически съоръжения към тях, на територията на област Кюстендил. Към настоящия момент е назначена от Министерски съвет междуведомствена комисия с участието на представители на имащи пряко отношение към язовирите и съоръженията към тях компетентни органи, които са разработили нов вариант на наредба с включени критерии за класифициране на потенциалната опасност на язовирите.

След приемане на наредбата и влизането й в сила, назначена от ОУ междуведомствена комисия ще извърши категоризация на язовирите, като по този начин се изготвя списък на обектите, подлежащи на контрол и обследване от комисии. През 2019 г. проверки за установяване на техническото и експлоатационно състояние на водните обекти и хидротехническите и инфраструктурни съоръжения към тях са извършени от Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“ към Държавна агенция за метрологичен и технически надзор, като протоколи с резултатите от направените обследвания са изпратени за сведение до областния управител Виктор Янев.

Към настоящия момент облекчителните съоръжения на основните язовири са в работоспособно или частично работоспособно състояние (т.е. поне едно от облекчителните съоръжения е изправно) и могат да осигурят безопасната им експлоатация.
Започват ремонтни работи по изготвен работен проект на язовира в местността „Рабов дол“ при с. Долистово, община Бобов дол. Тече и процедурата по предаването на общинските язовири на новосъздадената „Държавна консолидационна компания“ ЕАД, която ще отговаря за язовирите.

Речните корита на територията на областта са в естествено състояние и осигуряват нормална проводимост на високи води. Обръща се сериозно внимание относно подобряване проводимостта на участъци, находящи се в или близо до урбанизирани територии, с цел намаляване риска за населението и изградената инфраструктура.

Областна администрация – Кюстендил, има изготвен проект за почистване и възстановяване 10 броя речни участъци на територията на областта, за които, вследствие на вредното въздействие на водите, е установен повишен риск от възникване на аварийни ситуации с евентуални негативни последици за населението.

Става въпрос за река Бистрица в землищата на с. Соволяно и с. Николичевци, община Кюстендил; река Банщица в землищата на с. Ябълково и с. Жабокрът, община Кюстендил; река Конявска в землището на с. Коняво, община Кюстендил; река Елешница в землището на с. Ваксево, община Невестино; река Рилска в землището на с. Стоб, община Кочериново и река Друшлявица на територията на ДПП „Рилски манастир”, община Рила, област Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK