Община Благоевград и Областната управа в конфликт

Снимка: Infomreja.bg

Върнати решения в ОбС станаха ябълката на раздора

Престрелки между две институции – явен конфликт между Община Благоевград и Областната управа доведе до коментари от страна както на кмета, така и на председателя на ОбС и на областния управител.

На предстоящата общинска сесия в последния ден от януари областният управител Бисер Михайлов връща няколко поредни точки за преразглеждане в Съвета. Причината – коментира Михайлов пред ИНФОМРЕЖА, е че има незаконосъобразност.

На последната си пресконференция от екипа на кмета Томов също определиха действията на Михайлов като "неразбираеми" и намекнаха за политически ходове. Мотивът на общината е в отказа на Михайлов да се разсрочи кредит, теглен по време на управлението на Камбитов, за над 7 млн. лв., които трябва да бъдат погасени.

От своя страна пък председателят на ОбС – Андон Тодоров си позволи да коментира върнатите решения като „заяждане“.

„Според мен Областният управител трябва да е безпристрастен, трябва да гледа надпартийно. Явно е уплашен от съветниците на ГЕРБ, и има хора, който работят срещу града. В ГЕРБ има много свестни хора, но тук ситуацията е на инат. Групата на ГЕРБ с местния парламент не е свикнала да е опозиция, затова критикуват безпочвено“, започна Тодоров.

Основно доводите на областния управител да върне за преразглеждане на точки от дневния ден на Общинския съвет са незначителни, така ги определи председателят на ОбС.

Действията на областния управител Тодоров определи като заяждане и политически престрелки с цел спънки на работата на Общината.

Ако карат на заяждане – и ние можем да работим така, но това е против хората. Ако решението му е да играе по тоя начин, то трябва да има аргументи, посъветва Тодоров косвено Михайлов.

Областният управител осем година не е работил, защото кметът изпълняваше няколко функции, включително и на областен, а сега се е разработил връща точка и ги следи, тъй като трябва да се докаже пред партията, коментира още Тодоров. Така не се прави опозиция, допълни председателят.

Областният управител действа избирателно, защото аналогични точки в предния ОбС не са връщани, а оправданието сега е, че има мотиви като точки в Закона, които аргументират връщането на точки, категоричен бе Тодоров.

ИНФОМРЕЖА потърси за коментар Бисер Михайлов, който отговори:

„Задачата на областния управител е да се произнася по законосъобразност на взетите решения. Това е моята задача, която изпълнявам стриктно. Решенията на ОбС освен при мен, отиват и в прокуратурата и подлежат на контрол. Аз съм изложил в моите заповеди много подробно мотивите за връщане на решенията. ОбС има право да се съобрази с моите мотиви и да поправи законосъобразно тези решения. А втората възможност е да не предприемат действия, а аз да обжалвам съответните решения АС, където има над 80% потвърдени решения, върнати преди това от областния управител. Тези коментари оставям настрана – нито има нещо лично, нито политическо. Моите мотиви са ясни, аз няма да коментирам споделеното от кмета и председателя на ОбС.“

Има цял Закон за администрацията и Търговски закон, които мотивират връщането на решенията, добави Михайлов.

Няма как в ОбС да не влизат документи, които съпътстват тези решения – а само едно голо решение. Това досега никога в практиката не се е случвало. Нека работят законосъобразно, нека спазват ЗМСМА и няма да има такива проблеми, посъветва губернаторът.

Тодоров каза, че ще предложи на кмета Благоевград да излезе от ВиК Асоциацията.

Михайлов направи коментар и по тази тема, давайки пример с водната криза в Перник: Без ВиК Асоциацията Общината няма как да се справи със собствени средства. Ще дам примера в Перник – може ли Общината да се справи със собствени средства – мисля, че това е достатъчен пример.

Не бе подмината и темата за другите два лагера – Томов – Камбитов и чаканото решение на ВАС по случая с кметския пост.

Тодоров като явен опозиционер по време на управлението на бившия кмет и вносител на жалбата срещу Томов каза:

„Разликата между казуса с фирмата на Камбитов и случаят с Томов е явна. Едно е да си влезнеш във фирмата и да си разпределиш даден дивидент печалба, за да си оправдаеш разходите – друго е да забравиш срок.

Аз съм заличавал ЕТ и знам, че трябва време, минимум месец – процесът е дълъг.

Предполагам, че ОИК са взели това решение, защото няма нарушение, направено с умисъл. Случаят с Камбитов е брутален и въпреки това ОИК реши да не отстрани кмета.“

На пресконференция, дадена от председателя на ОбС преди сесията в петък бе засегната и темата за общински юрист, която длъжност в момента е овакантена, но Тодоров обясни, че такъв кандидат засега няма – причината е, че по-голяма част от местните адвокати не биха напуснали работата си, за да бъдат назначени на щат в Общината.

Относно другите назначения в Общината, Тодоров каза, че изборът на кметски екип е напълно нормален и не е политически обвързан. Той припомни, че при встъпването на Камбитов в длъжност екипът е напълно подменен.

Всеки управник има стратегия, по която работи и хора, на които разчита – в това няма лошо, каза Тодоров.

На пресконференцията бе коментирано и поставянето на контейнери за стари дрехи в града, създаването на екополиция, както и обособяване на полигон за деца и ученици, обучавани на пътна безопасност.

ВИЖТЕ РЕШЕНИЯТА, ВЪРНАТИ ОТ ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ ЗА ПРЕРАЗГЛЕЖДАНЕ В ОБС:

5. Предложение № 60-00-29/23.01.2020 г., относно изменение на общата численост и структура на общинска администрация в община Благоевград, във връзка със Заповед № ОА-АК-16 от 21.01.2020 г. на Областния управител, с която връща Решение № 4 по Протокол № 1 на Общински съвет Благоевград, постановено в проведено заседание на 10.01.2020 г., като незаконосъобразно. 

6. Предложение № 60-00-28/23.01.2020 г., относно удължаване срока за погасяване на общинския дълг, поет за плащания по проекти, финансирани със средства от Европейския съюз, във връзка със Заповед № ОА-АК-17 от 22.01.2020 г. на Областния управител, с която връща Решение № 1 по Протокол № 1 на Общински съвет Благоевград, постановено в проведено заседание на 10.01.2020 г., като незаконосъобразно.

7.  Предложение № 60-00-27/23.01.2020 г., относно вливане на бюджетно звено БД „Спортни бази за спорт за всички” - Спортен комплекс „ Пирин”  в БД „Спортни имоти“, във връзка със Заповед № ОА-АК-18 от 22.01.2020 г. на Областния управител, с която връща Решение № 2 по Протокол № 1 на Общински съвет Благоевград, постановено в проведено заседание на 10.01.2020 г., като незаконосъобразно.

8. Предложение № 60-00-26/23.01.2020 г., относно прекратяване на общинско търговско дружество “БЛАГОЕВГРАД ФЕСТ” ЕООД, във връзка със Заповед № ОА-АК-19 от 22.01.2020 г. на Областния управител, с която връща Решение № 3 по Протокол № 1 на Общински съвет Благоевград, постановено в проведено заседание на 10.01.2020 г., като незаконосъобразно.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK