Областният управител Бисер Михайлов чете „Малкият принц“ пред ученици от СОУИЧЕ

Снимки: Областна администрация - Благоевград

Под патронажа на областния управител Бисер Михайлов учениците от СОУИЧЕ "Св. Климент Охридски"- Благоевград отбелязаха тържествено 10 декември – Международен ден на правата на човека и денят на приемането на Всеобщата декларация за правата на човека от ООН. През 2015 година се навършват 70 години от приемането на Устава на ООН и създаването на ЮНЕСКО.

"Приемането на Всеобща декларация за правата на човека е сред фундаменталните достижения на човечеството, което ни обединява в едно семейство, в една глобална общност, споделяща еднакви основни принципи, ценности и идеали. Отбелязването на 10 декември е още един повод за всички нас да прилагаме принципите и стандартите, развивани повече от шест десетилетия след приемането на Всеобщата декларация за правата на човека. Нека всички да спазваме задължението си да защитаваме правата на човека през всеки един ден от годината, навсякъде по света“. С тези думи Бисер Михайлов се обърна към учениците и ги запозна с интересни факти около създаването на ООН и ЮНЕСКО.

Областният управител постави акцент и върху една от целите за устойчиво развитие на ООН, а именно изравняване на половете и овластяване на жените. Той подчерта, че равнопоставеното участие на жените и мъжете в икономическия и политическия живот на държавата е в основата на постигането на напредък по всички показатели на целите на хилядолетието.

Образованието също е една от целите за устойчиво развитие на ООН, в знак на която учениците поканиха Михайлов да се включи в днешния маратон по четене, който е част от Националната седмица на четенето.

Пред учениците Бисер Михайлов избра да прочете откъс от „Малкият принц“ с главен герой лисицата, която се явява приятел на принца и го учи на вярност, отговорност и грижа за любимите хора. С този откъс областният управител успя да провокира децата да се замислят върху ценните и истински неща от живота, изградени върху неповторимата сила на приятелството и дружбата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK