Областният спечели делата за оспорване на бюджетите в Сатовча и Хаджидимово

Бисер Михайлов, снимка: Infomreja.bg, архив

Областният управител Бисер Михайлов оспори в Административния съд в Благоевград решения на общинските съвети в Сатовча и Хаджидимово, с които са приети бюджетите на двете общини.

В свое решение магистратите потвърдиха нарушенията и отмениха решенията на двата мини парламента като незаконосъобразни, съобщиха от Областната администрация.

Решенията ще бъдат окончателни след разглеждането им пред Върховния административен съд, а общинските съвети в Сатовча и Хаджидимово имат 14-дневен срок за оспорването им.

Според губернатора Бисер Михайлов, така приетите решения на съветниците в двете общини са незаконосъобразни поради допуснати съществени нарушения.

Общински съвет Сатовча е нарушил разпоредбата на чл. 84, ал. 2 от Закона за публичните финанси, като не  е спазил 7-дневния срок за оповестяване датата за публично обсъждане на проекта за бюджет и не е публикувал обява, съдържаща датата, мястото, дневния ред и правилата за участие в публичното обсъждане на проектобюджета в местен ежедневник.

Задължение на Общинския съвет е преди да пристъпи към гласуване на бюджета, да констатира липсата на необходимото оповестяване на проекта за бюджет в местните средства за масово осведомяване, както и закъснялото обявяване на датата на насроченото обществено обсъждане на интернет страницата на община Сатовча, което не е било направено, мотивират се юристите в държавната администрация.

Общинският съвет в Хаджидимово има публикувана обява, съдържаща информация за проекта на общинския бюджет, но не е спазен установеният седемдневен срок за публикуването й.

Неспазването на визираните срокове е съществено нарушение на законовите норми и правила по повод информираността на гражданите, е категоричен областният управител Бисер Михайлов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK