Ученици от Трето ОУ „Проф. Марин Дринов" - Кюстендил, показаха какво знаят за Левски

Снимка: Infomreja.bg

Учениците от пети, шести и седми клас изнесоха впечатляваща музикално-художествена програма

Днес не само в Кюстендил, но и в цяла България се отбелязва 147 г. от гибелта на Апостола на Свободата – Васил Левски. Всенароден ден на безсмъртие на българския гений на освободителната революция от османско иго, който се превръща във величие и гордост за всички българи, независимо къде се намират те по света.

В двора на Трето ОУ „Проф. Марин Дринов” в Кюстендил пред родители, граждани и гости ръководството на училището, както и целия учителски екип показаха на присъстващите какво знаят техните възпитаници за Апостола на свободата.

Учениците от пети, шести и седми клас изнесоха впечатляваща музикално-художествена програма, подготвена от техните класни ръководителки Веселина Петрова, Марияна Иванова и Светла Янакиева.

Програмата имаше изключително въздействащ характер, как тези още невръстни деца декламираха и пяха песни, свързани с великото дело на Левски. Пред присъстващите бяха изнесени табла, изработени от още неукрепналите детски ръчички на първокласниците, които вълнуваха със старанието си и още криволичещите изречения, посветени на живота и делото на непреходния герой на България, който сякаш е писал за тях.

Училището получи много трогателен портрет на Левски, нарисуван лично от една майка на първокласник, която се казва Евелина Николовска. Ето какво деклмираха децата: „Левскии роди се под балканска стряха, до роза се роди” и „Той увисна на бесилото със страшна сила, не само да я освободи, но и да я събуди...", „Той превърна раята в народ…”, ”Епохите минават и отминават, но той остана велик завинаги.”

„Карловката Гина го люляла и му пяла никога роб да не става…” Пяха и се песните „Къде си вярна ти, любов народна…”, както и други героични песни: „Апостоле, носим те в сърцата си!", „Жив си!”, или „Обесиха Василия, ОХ! И това е цялото страдание на един цял народ!!!”

Неговият легендарен път още не е завършил и той броди по билото на милото ни Отечество.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK