Кирил Арсов: Идеята за въвеждане на наборната военна служба е отживелица

Снимка: Фейсбук

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов има уверения от премиера и от парламента, че ще подкрепят предложението за въвеждане на доброволна военна служба. Той е категоричен, че ще настоява за връщането на казармата, а въвеждането на доброволна военна служба би било първата стъпка в тази посока. Като аргумент той посочва, че няма държава, която икономически да е просперирала и да няма армия. Освен това рисковете в света ставали все повече и приближават към границите на България.

Затова е важно младите хора в България да имат военна подготовка. За коментар по тази тема от Novini.bg потърсихме мнението на Кирил Арсов, който е български военен, политик и общественик. Какво мислите за реформата на военния министър Красимир Каракачанов в армията, която включва и връщане на наборната военна служба? Идеята за въвеждане на наборната военна служба е отживелица.

Времето на масовите армии отдавна мина. В днешно време оръжията са мощни, управляват се от малко хора и не е нужно да има масова армия. Трябва да бъде професионална. Що се отнася до идеята на военния министър за служба на доброволци и посочва като пример Швейцария, имам големи резерви към тази идея. Първо в Швейцария се обучават всички, а не избрани хора. Тук кои ще са тези, които доброволно ще дойдат? Обикновено идват тези, които имат повече адреналин, хора, които и сега се обучават военно в клубове, а даже в някои клубове са полупартийни, полунационалистически. Тези хора просто ще получат възможност да се обучават безплатно от държавата.

Добре е да се направи така, че цялото младо поколение да се обучава до някаква степен. Нужно ли е да се въвежда наборна военна служба, след като сме член на НАТО? Въпросът няма връзка с това дали сме член на НАТО или не. Просто технологиите днес са такива, че позволяват малки армии, но добре въоръжени, да побеждават масови армии. Днешното време може да се сравни със средновековието, когато малки отряди от рицари с броня, са побеждавали големи армии. В състава на НАТО ние имаме досег до високите технологии. Как трябва да се заплаща наборната военна служба? Ако службата е доброволна, както казва министърът, не би трябвало да се заплаща. Държавата трябва да поеме само разходите по обличане, хранене, стрелба, консумативи, а не заплата. Ако бъде, обаче задължително за всички младежи, тогава може да се помисли за заплащане и да не е 9 месеца, а да е примерно 1-2 месеца, както е в Швейцария.

Те се събират на сборове в продължение на много години. По думите на експерта предимството, което могат да имат изслужилите кандидати, ще бъде придобиването на квалификация. Той даде пример с охранителната дейност. Има хора, които определят всичко това като губене на време, Вие така ли мислите? Това не е губене на време.

Добре е населението да има елементарни военни познания, които ще му помогнат в много ситуации, не само във война, а и в други критични моменти. Не е загуба на време, ако учебният процес с планиран и организиран правилно. Наскоро излезе на книжния пазар новата Ви книга „Армията и политиката – поглед отвътре“, разкажете ни повече за нея. Книгата ми е изцяло на тази тема. Съдбата ми е дала възможност да мина през цялата военна машина до върха на държавата, след това в политиката. Имал съм много контакти. Описал съм ги честно, точно и с леки коментари. Мисля, че доста илюзии биха могли да се разбият, прочитайки тази книга. Такава книга на военна тематика не е излизала. Има подобни на професионален език. Аз съм се опитал да пиша по-популярно, за да може да бъде разбрана от хора, които нямат политическо образование, не са военни, най-обикновените хора да могат да я разберат. Писал съм за мисията в Камбоджа, как точно се е подготвила, слабостите, защо се получиха, как ги преодоляхме, как някои партии се опитаха да използват това като политически ход. В Босна - също.

В Македония е интересно да се види позицията на Иван Костов, какво направи и как се опита да помогне, описал съм как сме били в Министерството на отбраната на Македония, за да помагаме на колегите в това да управляват армия. В рамките на югославската армия те не са имали високи длъжности. След като се формира държавата Македония те стават министри и началници на управления. Относно ролята на България за осигуряване на стабилност на Балканите, Кирил Арсов коментира: „Западните Балкани са една много сложна територия – исторически, икономически, културно, религиозно. Добре е да сме по-скромни. „Никой няма да позволи, а и България няма капацитет да стане лидер на Западните Балкани. Добре е да се посредничи, по някакъв начин да се намали напрежението в този регион.

Напрежението на Балканите е много голямо и зрее. Както видяхте убийството на един сръбски лидер в Косово. Там е много сложно. Това не е хапка за нашите уста. Добре е да посредничим, да сме по-скромни, да не се бием в гърдите, защото там има интереси на великите сили – САЩ, Русия, Китай и най-много от Арабския свят и отвсякъде“, предупреди военният експерт.


 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK