Представиха 47 творби от фонда на ХГ „Станислав Доспевски“ в Кюстендил

Снимки: Личен архив

В Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ – Кюстендил, ценителите на изобразителното изкуство имат възможността да се насладят на гостуващата изложба „Пейзаж“ с избрани произведения от фонда на ХГ „Станислав Доспевски“ – Пазарджик.

Настоящата изложба, както и експозицията „Майстора и Кюстендилска изобразителна школа“, която ще гостува в ХГ „Станислав Доспевски“ през месец юли, са част от програмата за размяна на изложби на двете галерии през 2019 година.

Художествена галерия „Станислав Доспевски“ – Пазарджик притежава над 350 живописни творби от жанра „Пейзаж“. Застъпените разновидности на жанра – градски, природен, индустриален и морски (марина) пейзаж, са на автори от различни поколения. За настоящата експозиция са избрани 47 творби от 41 автори.

Преобладават пейзажите, създадени през 70-те и 80-те години на ХХ век. Сюжетно най-застъпен е градският пейзаж с пейзажи от Флоренция, Венеция, Самарканд, Истанбул или „Пейзаж от Холандия“ на Златю Бояджиев, емблематичен за колекцията.

Част от пейзажите са оживени от изображения на хора и животни, т.нар. стафажи – „Чешма в Екс“ на Дончо Вълчев, „Площад Славейков – зиме“ на Стоян Василев и др. Не липсва и абстрактният пейзаж като „Пловдив – импресия“ на Георги Божилов (Слона).

Със свои творби са представени и други пловдивски художници от това поколение: Йоан Левиев с „Край моста „Александър“ – Париж“, Димитър Киров с „Истамбул, моят роден град“ и Колю Витковски с „Край Горната махала“.

Представени са творби на Стоян Василев – част от авторската колекция, собственост на Художествена галерия „Станислав Доспевски“. Други пазарджишки автори, творили в жанра, са Ангел Попов, Тодор Хаджиниколов, Цветан Радулов, Петьо Бабачев, Нейчо Дойчев, Илия Тончев и Евгения Панчова.

Акварелите „Пристанище“ и „Стръмен бряг“ са емблематични за Ненко Токмакчиев, а творбите на Мария Доспевска и Дитер Дитрих, изпълнени в същата техника, носят духа на пленерната живопис.

В колекцията са застъпени и пейзажи на автори като Петко Абаджиев, Георги Павлов (Павлето), Генко Генков, Дора Кънчева, Калина Тасева, Владимир Гоев, Светлин Русев, Дора Бонева, допринесли за обогатяването на жанра в българското изобразително изкуство.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK