Лекар от онкоболницата в Благоевград се зарази с коронавирус 5 дни след ваксинацията

СБАЛО "Св. Мина", снимка: Infomreja.bg, архив

Положителната проба на въпросния лекар не е свързана с ваксината, категоричен е директорът на болницата

Лекар от СБАЛО "Свети Мина" в Благоевград даде положителна проба за коронавирус 5 дни след като се ваксинира.

Медикът се имунизирал на 7-и януари, а на 12-и се оказал заразен с COVID-19.

"Положителната проба на въпросния лекар не е свързана с ваксината. Тъй като няколко колеги проявиха симптоми, най-вероятно той е бил в инкубационния си период. Преди ваксинацията не е имал никакви оплаквания", коментира пред ИНФОМРЕЖА директорът на лечебното заведение д-р Георги Георгиев. 

По думите му веднага след случая са взети всички мерки, включително и пълна дезинфекция. Направени са тестове и на всички работещи в болницата, включително и на пациентите.

Установени са трима лекари и две медицински сестри с инфекцията.

"Тримата лекари пожелаха да се лекуват в ковид отделението към нашата болница. Те са в добро състояние, изолирани са, лекуваме ги, всичко е под контрол. Двете медицински сестри са в по-лека форма, те са на домашен стационар. Чуваме се всеки ден по телефона, засега нямат нужда от хоспитализация", добави д-р Георгиев.

Той се надява всички да се възстановят максимално бързо и след като мине периодът им на карантина, болницата да заработи отново в нормалния си ритъм.

В лечебното заведение работят 27 лекари. Първата ваксинация там е била на 7-и и 8-и януари. Сред пожелалите да се ваксинират е бил и директорът.

"С първата доза се имунизираха общо 20 лекари, медицински сестри и друг персонал. На 28-и и 29-и по план трябва да направим втората ваксина", каза още д-р Георги Георгиев.

Той уточни, че много лекари, сестри и санитари вече са се срещнали с вируса, имат антитела и по тази причина са отказали да се ваксинират. 

Въпросният лекар, който е дал положителна проба за коронавирус дни след ваксинацията си, ще бъде имунизиран повторно след три месеца.

"Консултирах се с колегите от Регионалната здравна инспекция, такива са инструкциите. Няма да се изгуби ефектът от първата ваксина", информира директорът на СБАЛО "Св. Мина".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK