Обжалват решението на ОИК за фирмата на кмета Камбитов

Гергана Янчева, снимка: БСП

Решението на Общинската избирателна комисия в Благоевград да не бъде отстранен кметът Атанас Камбитов е политическо. Това заявиха на пресконференция в залата на БТА в София общинските съветници от Благоевград - Злата Ризова, Калоян Ханджийски, Албина Анева, Андон Тодоров, Гергана Янчева и Валери Смиленов.

По думите им на цялата общественост е станало ясно, че официалните справки от Търговския регистър доказват наличие на търговско дружество, управлявано от градоначалника.

"Въпреки това, ОИК-Благоевград, не го отстрани от длъжност, което бе възприето от доста хора като политическо решение, юристите пък обясниха, че освен това то е и нищожно, предвид факта, че съгласно ЗМСМА трябваше да се съберат гласовете на 2/3 от присъстващите. Това не се случи, защото и комисията не бе цяла - тя се състои от 11 члена, а на заседанието присъстваха едва 9, 5 от които гласуваха против отстраняването. За кворум обаче трябваха 6", поясниха общинските съветници. 

„Става въпрос за това, че г-н Камбитов е кмет на Благоевград втори мандат със заявка за трети. В качеството на такъв, знаейки прекрасно разпоредбите на Закона за местното самоуправление и местната администрация, който категорично забранява той да бъде управител, член на контролни органи, да притежава търговски дружества, а той отива и си закупува с ясното съзнание дяловете на еднолично дружество с ограничена отговорност. Арогантността в неговите действия и чувството му за безнаказаност, стават прийоми на неговото управление. Ние не можем да приемем това, което той каза онзи ден на сесията на Общинския съвет, че ставало въпрос за техническа грешка", коментира на брифинга в София общинският съветник от групата на БСП - Гергана Янчева.

Тя бе категорична, че кметът Камбитов нарушава ЗМСМА, чл. 41 от който гласи: “Кметовете на общини, на райони и на кметства, кметските наместници, заместник-кметовете на общини и на райони и секретарите на общини не могат да извършват търговска дейност по смисъла на Търговския закон, да бъдат контрольори, управители или прокуристи в търговски дружества, търговски пълномощници, търговски представители, търговски посредници, ликвидатори или да участват в надзорни, управителни и контролни органи на търговски дружества”.

Независимият общински съветник Злата Ризова, подала сигнала срещу кмета на община Благоевград, заяви, че ще обжалва решението на ОИК, макар че е скептична за изхода на делото, тъй като "всеки знае как се взимат всички решения в държавата".

 

КОМЕНТАРИ

Гражданин05:31 - 27.04.2019
Нарушението е очевидно и не може да се скрие.Ако ОИК се направиха на луди и потъпкаха закона, надявам се че съда ще действа спрямо закона.
Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK