Обезщетяват собствениците на имоти, пред които ще премине газопроводът Разлог - Банско

Снимка: Infomreja.bg

Общият брой на засегнатите имоти е 482 броя

Кметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев назначи комисия, която да определи размера на дължимото от „Булгартрансгаз“ ЕАД обезщетение за учредяване на сервитутното право върху засегнатите имоти, съгласно приложен регистър за обект „Преносен газопровод до Разлог и Банско“.

Общият брой на засегнатите имоти е 482 броя за сервитут, от които 113 са държавна или общинска собственост, а 369 са частна собственост.

Служителите на Община Разлог ще направят всичко възможно процесът да бъде осъществен в най-кратки срокове, за да може да се премине към издаване на разрешение за строеж.

Този проект е с изключителна важност за региона, тъй като с реализирането му ще се понижи цената на природния газ, което ще доведе до сериозни икономически възможности, както по отношение на индустрията, така и по отношение на битовите потребности. Ползите от реализирането на този проект са и в сферата на опазването на околната среда, съобщават от Община Разлог.

Припомняме, че през март 2018 народните представители на ГЕРБ от Благоевградска област Даниела Савеклиева, Александър Мацуревв, Стефан Апостолов и Георги Динев зададоха въпрос към министъра на енергетиката Теменужка Петкова за изпълнението на проекта за преносния газопровод Симитли – Разлог – Банско.

Въпросът им бе свързан с това на какъв етап е проектът, какви са времевите граници за изпълнение и какви са сроковете за решение по ОВОС и финансирането на проекта.

В отговор министър Петкова посочи, че проектът е един от приоритетните за „Булгартрансгаз” и е заложен в краткосрочната програма на дружеството.

 „В момента има договор за проектиране и процедури за оценка. Подготвено е задание за ПУП. Приключени са теренните археологически проучвания в границите на сервитутната зона”, уточни тогава енергийният министър.

Теменужка Петкова обясни още, че съгласно времевия график се предвижда договорът за проектиране и разрешение за строеж да се извърши  март 2019, а в края на 2020 строежът да бъде въведен в експлоатация. Финансирането ще бъде осигурено по два механизма - чрез използване на безвъзмездна финансова помощ от Европейската банка за възстановяване и развитие и със собствени средства на дружеството.

Според министър Петкова изграждането на газопровода ще даде техническа възможност за присъединяване на гр. Добринище и с. Баня.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK