Борисов: Полагаме огромни усилия да намаляваме цените на горивата

Снимка: бТВ

Премиерът Бойко Борисов обяви, че няма причина правителството да подава оставка, а оставката на вицепремиера Валери Симеонов не се обсъжда.

Ако един от параметрите на държавата не беше добър, можеше да се говори за оставка на правителството, заяви премиерът и добави, че не смята, че трябва да стига дотам. Друга конфигурация на управлението, различна от сегашната и без преди това да се мине през избори, е невъзможна, подчерта той в ексклузивно интервю в предаването "Тази сутрин" по bTV.

Цените на горивата

Премиерът се надява протестите да престанат, след като цените на горивата падат. "В момента с 20 ст. са паднали, това е пазар. Полагаме огромни усилия да намаляваме цените на горивата, но те не зависят от нас, а от пазара", изтъкна той. 

По думите му цените в момента падат и ще продължат да падат, но не заради протестите, а заради това, че цената на петрола пада.

Този път не се уплаших от протестите, защото няма причина, коментира още премиерът.

Исканията за оставка на Валери Симеонов

Премиерът призна също, че оставката на вицепремиера Валери Симеонов в момента не се обсъжда. „Кабинетът се крепи на всеки един от нас”, подчерта Борисов на въпрос дали правителството се крепи на Симеонов.

По думите на министър-председателя оставката на Валери Симеонов стои на дневен ред само при Патриотичния фронт. „Валери Симеонов е председател на партия в коалиционния съвет. Той не е само вицепремиер. Ако Валери Симеонов беше само вицепремиер, а не беше и председател на НФСБ, аз щях да бъда неотстъпчив за неговата оставка”, подчерта Борисов.

По думите му рокади в кабинета ще има, но сега не е моментът за това.

Министър-председателят съжалява, че едно непремерено и обидно изказване на Симеонов е върнало на улицата майките на деца с увреждания. "Действително ми е и мъчно, и ме е яд, защото положихме огромни усилия, толкова срещи се проведоха, Извиних се няколко пъти и от негово име", отбеляза Борисов.

"Надявам се, че той е осъзнал, че с това "уж болни деца", то е видно, че са болни", допълни той.  

Запитан дали той е накарал Симеонов да се извини, Борисов отговори, че на коалиционния съвет всички са преценили, че вицепремиерът трябва да се извини.

Според него Валери Симеонов е бил искрен в извинението си. "И той има човек с увреждане в семейството и знам колко тежко и колко трудно го понася. Пак съжалявам и пак се извинявам", посочи още Борисов.

Войната между институциите

„От миналия петък до вчера няма ден президентът Радев да не е нападнал правителството”, посочи премиерът.

Във вторник държавният глава заяви, че срещу него има натиск заради прокурорската проверка над кандидата на държавния глава за конституционен съдия – Атанас Семов.

„Аз не можах да разбера тук каква е политическата намеса, след като моето правителство го предложи навремето за европейски адвокат – да представлява България. Къде е политическата намеса? Коя е острата полемика – това е все едно някой да ти удря шамар и да казва – те се бият”, заяви премиерът.

Премиерът отбеляза, че във всяка сфера доходите се повишават. Направи коментар и за сравненията, че пенсионерите ще получат по 40 лева, а депутатската заплата се повишава с 90 лева.

„Казвате, че на депутата заплатата се вдига с 90 лева. На президента става 11 000 лева, с 4000 повече от моята, която става 7000 лв. с над 30 г. трудов стаж, иначе е 5000 и нещо”, каза още Борисов.

„Бедността не е грях, когато вземаш 11 000 лв.”, допълни премиерът, като така направи препратка към критиките на държавния глава Румен Радев за данъка за старите автомобили. „Бедността на българите не е грях, за да я облагате с данък”, каза преди дни президентът.  

„Заслужава да ги взима, ако държавният глава не взима, кой да ги взима?”, допълни веднага в разговора днес Борисов.

Медийната среда в България и „партията-държава”

Във връзка с коментара на Румен Радев за рухналите професионални стандарти в медиите, премиерът коментира:
„Вие трябва да излезете и да отговорите кое ви пречи. Ако ние по някакъв начин сме ви повлияли, кажете: „Борисов, правителството – те ни пречат”. Говорете си вие – медиите. Първата част от изказването на президента не е към нас. Тя е към медиите. Имате си представителни органи, съберете се и посочете”.

Борисов категорично не се съгласи с определението „партията-държава” за ГЕРБ, което президентът Радев направи по време на обръщението си навръх 10 ноември.

„Партията-държава е неговата партия, която го издигна за президент. Десетилетия, над 100 и колко години, БСП все я има. ГЕРБ е от 10 години. Каква партия-държава? Да ме критикува колкото иска, в правото си е и да го прави. Но не може, когато говори за партия-държава, да не говори за БСП. 7 млрд. сме разпръснали само за управлението на БСП преди две години.”

Бонусите в Агенцията по вписванията

Вчера в. „Сега” съобщи, че най-големият бонус за последното тримесечие на служител в Агенцията по вписванията, не е малко над 3000 лева, както миналата седмица съобщи изпълнителният директор на агенцията Габриела Козарова, а 4805 лева. Попитан дали подобна сума е приемлива на фона на коледните добавки от 40 лева за най-бедните пенсионери, премиерът заяви, че не е морално. Затова бил изпратен на проверка в агенцията Инспекторатът към Министерството на правосъдието. Един от аргументите в полза на бонусите в Агенцията по вписванията е, че те са определени съгласно закона.

„Тогава ще трябва да променим закона. И като го променим закона, ще изпаднем след това в следващия разход – как да привлечем в държавната администрация можещи, работещи хора, защото ние се конкурираме тука с частния сектор. И виждате какви са разликите в заплатите. Правим електронно управление, качваме електронни регистри, там на ИТ специалистите и на хората, които разбират от тази материя, заплатите са в пъти по-високи. Нашият проблем е как да привлечем добри специалисти, а ни трябват стотици във всичките тези сфери, от които държавата се нужда, за да облекчи гражданите”, отбеляза Борисов.

Отношенията с малката коалиция

С вицепремиерите работя, всеки ден сме заедно, отговори Борисов на въпроса на кого от тримата в малката коалиция има най-голямо доверие. „Еднакво са ми близки, ние сме много различни и надали в друга конфигурация въобще щяхме да се съберем кафе да пием, но така ни подреди животът”, отбеляза Борисов.

Той вярва, че Волен Сидеров и Валери Симеонов съжаляват за думите, които са казвали за него в миналото. „Затова аз много си пестя думи”, посочи Борисов./ бТВ

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK