НСО охранява Доган от 2009 година

Ахмед Доган, снимка: Reuters

НСО охраняват почетния лидер на ДПС Ахмед Доган от 2009 година насам. Охраната се налагала заради рискови заплахи спрямо Доган както от територията на България, така и такива, възникнали извън нея.

Това написа лидерът на НФСБ и вицепремиер Валери Симеонов в профила си в социалната мрежа "Фейсбук". Информацията е от отговор на НСО на негово допитване относно охраната на Ахмед Доган, съобщава News.bg.

В края на месец октомври Симеонов написа в профила си, че от НСО са му отказали информация относно статута на Доган и необходимостта той да бъде охраняван. "От службата ми обясниха, че нямам неограничен достъп до класифицирана информация и не съществува обективна нужда аз да знам това. Дори ме предупредиха да не разгласявам това, което така или иначе не знам", написа тогава Симеонов.

Днес вицепремиерът информира, че е поискал повторен отговор на допитванията си и че е провел по въпроса срещи с министъра на вътрешните работи, вицепремиера по вътрешен ред и сигурност Красимир Каракачанов, както и с началника на Национална служба за охрана.

Отговорът дошъл днес - 5 ноември. В него била изложена максимално допустимата за явно ползване информация.

Първият въпрос на Симеонов: "На какво основание се отпускат суми за охрана на г-н Ахмед Доган?"

Отговорът на НСО - Доган се охранява на основание решение на Комисията по чл. 23 от ЗНСО, състояща се от Началник на НСО, председател на ДАНС и главен секретар на МВР, ръководителите на служба "Военна информация" и на Държавна агенция "Разузнаване".

"Комисията безспорно е установила рискови заплахи, както от територията на България, така и такива, възникнали извън нея. Става въпрос за наличие на застрашеност от чужда държава. Това е наложило необходимостта от денонощна охрана на Ахмед Доган до настоящия момент", пише в отговора, достигнал до Симеонов.

Вторият въпрос: "От колко години се осъществява охраната му, колко души са ангажирани и какви средства се осигуряват за неговата охрана?"

Отговорът на НСО: "Охраната се осъществява от 2009 г. Съгласно Закона за НСО, видът, обхватът и времетраенето на охраната, както и друга информация, обективирана в решенията на комисията по чл. 23, не може да бъде разгласявана. Това е така, защото въз основа на нея могат да се правят достоверни изводи за количеството и качеството на използваните сили и средства за гарантиране безопасността на охраняваните лица, което би улеснило планирането и извършването на опити за терористични действия или друго посегателство."

Третият въпрос на Симеонов: "Каква е точната изразходвана сума до момента и има ли непосредствена опасност за живота на г-н Доган, с която да се оправдаят разходите?"

От НСО отказали да предоставят точна информация на този въпрос. Въпреки това Симеонов пише, че в писмото се посочва, че средствата за охрана на Доган са многократно по-малки от сумарните разходи за охрана на лицата, които трябва да бъдат охранявани по силата на закона - президент, министър-председател, председател на Народното събрание, вицепрезидент, главен прокурор.

"Общият размер на месечните разходи за охрана (в т.ч. транспорт) нямат нищо общо с разпространяваните от медиите суми и са съизмерими с месечното възнаграждение на един телевизионен водещ от сутрешен блок или на началник отдел в държавно търговско дружество", пише Симеонов, без да става ясно дали това е конкретният отговор в писмото на НСО.

Вицепремиерът пише и че по този начин в страната са били охранявани и други политици в определен период от време като Лютви Местан, Румен Петков, Иван Искров, и други.

"След ерата на социализма, в която по политически причини загубиха живота си и бяха репресирани десетки хиляди български граждани, обявени за "врагове на народа", за щастие през новата история на България след 1989 г. не е допуснат случай на политическо убийство с изключение на убийството на Андрей Луканов по неизяснени политически или икономически причини. Подобен случай не бива да се допуска днес, когато България вече е член на Европейския съюз, а не на Варшавския договор", пише в поста на Симеонов, отново без да става ясно дали това е точният отговор от НСО.

Вицепремиерът допълва, че ще продължава да иска информация от НСО за основанията за охрана на Доган, както и за нейното прекратяване при отпадането или намаляването на степента на застрашеност спрямо почетния лидер на ДПС. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK