Чуждо издание: Корупционна криза притиска Борисов до стената

Снимка: бТВ

Какво пишат медиите по света за протестите в България

Вече повече от десет години германският канцлер Ангела Меркел и други дясноцентристки европейски лидери не пожелават да се вгледат внимателно в това как верният им български партньор Бойко Борисов управлява страната си. Най-накрая обаче ще трябва да разкрият истината за управлението му."

Това пише авторитетното брюкселско издание "Политико" в своя статия за протестите в страната.

"Снажният бивш пожарникар и шампион по карате се бори за политическо оцеляване в корупционна криза, многоглава като Хидра, която разкрива как олигарси, които не отговарят пред никого, са обвили с пипалата си ключови институции като съда."

В текста се отбелязва още, че президентът Румен Радев "използва възможността да разхлаби хватката на Борисов върху държавата преди изборите догодина" и че е призовал ЕС да се намеси в "отровената" съдебна система. Но поне засега политическото семейство на Борисов не показва знаци, че ще се отслаби подкрепата си.

Изданието се спира на всички сюжети, предизвикали протестите - от снимките от спалнята на премиера и твърденията на Васил Божков, през историята с плажа на "Росенец" до конфликта между президент и премиер и акцията на прокуратурата в президентството миналия четвъртък. "Политико" разказва за протестите в центъра на София и за ранения студент.

Изданието специално отбелязва, че "българският президент социалист Румен Радев видя своята възможност да прекърши хватката на Борисов върху държавата преди изборите догодина и призовава призовава ЕС най-сетне да се намеси на отровената съдебна система на страната".

“Борисов настоява, че няма да отстъпи. В събота вечер той публикува във фейсбук свое едва чуваемо видео, застанал пред икона на Богородица, в което защити полицията и се представи за единствения лидер, който може да задържи България по европейската ѝ траектория. Неговата цел бяха съюзниците на Радев от социалистическата партия, чиито собствени корупционни скандали и връзки с организираната престъпност ограничиха достъпа на България до еврофондовете през 2008 г.”, пише “Политико”, цитирайки премиера, че социалистите “ще счупят държавата”.

Изданието подчертава, че ЕНП е останала непоклатима в подкрепата си за Борисов, но посочва:

“Докато Борисов иска да насочи дебата към неуспехите на социалистическите политици - лесни мишени, които са наследници на бившата комунистическа партия, свързана с Москва - това би направило малко, за да укроти все по-широко разпростиращия се гняв заради едновременните скандали, които се заформят под погледа му. В опит да прехвърли вината, Борисов обвинява Радев, че е целял лична вендета срещу него и дори го е следил с дрон”.

Протестите в България намират място и във френския “Монд” под заглавие: “Плажна война в България за изобличаване на корупцията”.

“Това е малък плаж край Черно море, който отприщи безпрецедентна институционална криза в България. Президентът социалист Румен Радев призова в събота (11 юли) правителството на консервативния премиер Бойко Борисов да подаде оставка, обвинявайки го в "мафиотско отклонение", след като протестиращи отново бяха възпрепятствани да протестират срещу заграбване от тези няколко десетки метра камъчета от един от най-могъщите и тъмни герои в обществения живот в тази страна от 7 милиона души, измъчена от корупция”, пише лявоцентристкият френски всекидневник .

“Гласът на Америка” и “Ал Джазира”, както и европейските интернет платформи “Юрактив” и “ИЮ обзървър” посвещават днешните си кореспонденции за България на протестите, подчертавайки, че те продължават четвърти ден, включват хиляди хора и са не само в София, но и в страната.

Всички материали посочват ролята на Ахмед Доган и спонтанния масов гняв.

“Засилващата се политическа криза идва след поредица от големи политически скандали през последните месеци и на фона на нарастващия гняв на обществеността срещу управлението на пандемията на коронавирус от държавата”, предаде “Ал Джазира”.

“След като България отбеляза спад в ежедневните случаи по време на двумесечната  блокада, внезапното отваряне на бизнеса и разрешението за провеждане на публични събирания доведе до нов скок в случаите”, отбеляза арабската телевизия. “Анализаторите твърдят, че корените на настоящата криза са дълбоки и са свързани със слабото върховенство на закона и проблемната връзка между олигархията и политиката”.

“Тринадесет години след присъединяването си към ЕС като най-бедната му страна, България също така остава най-податливата на подкупност членка на блока, според индекса на възприемане на корупцията на Transparency International”, пише пък “Гласът на Америка”./ Клуб Зет

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK