НС наложи мораториум върху износа на дървесина

снимка: infomreja.bg, архив

Народното събрание наложи тримесечен мораториум върху износа на необработен дървен материал.

За срок от три месеца Народното събрание забранява изпращанията на необработен дървен материал, като думата "изпращане" е с цел преодоляване на забраната за движение на стоки и капитали в Европейския съюз (ЕС).

Втора точка от приетото решение гласи, че парламентът задължава министъра на земеделието и храните на основание чл. 126, ал. 6 от Закона за горите да издаде заповед за забрана на износа на необработен дървен материал. Това задължение се отнася за страните извън ЕС.

Като точка трета от приетото решение е записано, че в тримесечния срок на забраните за износ и изпращане трябва да бъдат изработени законодателни промени и промени в подзаконовите нормативни актове, свързани с подобряване на контрола върху дейностите в горските територии и противодействие на незаконната сеч.

От ГЕРБ и БСП вече са готови със законодателни промени в тази посока, като по време на комисия представителите на двете партии постигнаха устна договорка двата законопроекта да бъдат внесени заедно в Народното събрание, за да се разглеждат заедно в комисии и пленарна зала.

Не бяха приети предложения от Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт, който настоя освен износа на необработен дървен материал да се запише и забрана за износ на "обла дървесина", тъй като в момента понятията са неясни и за обработена може да се приеме дървесина, на която са отстранени корите.

Промяна между решението на Народното събрание и решението на комисията по земеделие настъпи по отношение на срока, от който мораториумът влиза в сила.

Земеделската комисия прие единодушно решение той да влезе в сила от 6 април, като тогава депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева обясни, че това се налага заради фирмите с дългосрочни договори, които се нуждаят от време, за да завършат вече започнати сделки.

Днес по предложение на друг депутат от ГЕРБ - Цветомир Михов, решението на комисията бе променено и бе записано, че мораториумът влиза в сила от публикуването му в Държавен вестник. То бе прието от мнозинството въпреки твърдението на Байрактаров, че така 6000 души остават моментално без работа.

По време на дебатите независимият депутат Велизар Енчев коментира, че подкрепя налагането на безсрочен, а не на тримесечен мораториум. Складовете за дърва са препълнени и след тези три месеца мораториум ситуацията ще продължи с пълна сила, предупреди той. По думите му, тримесечен мораториум е само отлагане на проблема.

От "Атака" настояваха мораториумът да е безсрочен, но предложението им не беше прието.

Заместник-председателят на земеделската комисия Светла Бъчварова от "БСП лява България" заяви, че групата подкрепя мораториума, но при условие, че в рамките на три месеца се направят законодателни промени, които да повишат контрола върху сечта. Тя изрази надежда, че и по тези стъпки ще има консенсус между парламентарните групи, както е било при обсъжданията в земеделската комисия. /Vesti.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK