40 доживотни присъди получи терорист в Турция

Източник: БНТ

Абдулкадир Машарипов получи доживотна присъда за всяка жертва и една за цялото нападение

Съд в Истанбул призна мъжа от Узбекистан за виновен за умишлено убийство на 39 души. Подсъдимият щурмува нощен клуб "Рейна" в новогодишната нощ на 2016/2017 г. Той откри огън с автомат, хвърли гранати, и простреля ранените на земята.

Абдулкадир Машарипов получи доживотна присъда за всяка жертва и една за цялото нападение. Осъден е и за опит за убийство на 79 души. За това съдиите наложиха допълнителни 1368 години затвор, съобщава Анадолската агенция.

Терористичната организация "Ислямска държава" (ИД) заяви, че атаката е акт на отмъщение за военното участие на Турция в Сирия. Машарипов беше арестуван две седмици след нападението и първоначално призна за престъплението. По време на разпит през февруари 2019 г. той оттегли признанието си и заяви, че е невинен.

В заключителните си думи пред съда Машарипов пледира за оправдателна присъда. Първите му изявления били направени под „изтезания и натиск“ и няма достатъчно доказателства срещу него. Очаква се той да обжалва присъдата си.

Над хиляда години трябва да прекара зад решетките и друг мъж: Иляс Мамасарипов. Съдът счита за доказано, че той е помогнал при планирането на нападението. Мамасарипов е осъден на повече от 1400 години затвор за подпомагане и подбуждане към убийство и опит за убийство и за подпомагане и нарушаване на Конституцията, съобщава Aнадолската агенция.

Медията обобщи, че общо 60 обвиняеми са застанали пред съда. 11 от тях бяха оправдани по всички обвинения. Според агенцията останалите са осъдени на затвор с различна продължителност за членство в терористична организация.

Атаката срещу "Рейна" е първата в Турция, за която директно пое отговорност Ислямска държава. /БНТ/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK