Няма регистриран случай на коронавирус в Благоевградско!

Снимка: Infomreja.bg

Контрол се извършва само на "Кулата"

Няма регистриран случай на болен с коронавирус в област Благоевград. Създаден е Областен кризисен щаб, в който участват всички директори на държави и частни болници в Югозапада, ръководителите на РЗИ, РСБЛС, РЗОК, МВР, Гранична полиция, ДАНС, Съюза на общопрактикуващите лекари.

Утвърдена е структурата на щаба и са набелязани превантивни мерки с цел неразпространяване на заразата. осигурени са всички предпазни средства на служителите, които работят на „Кулата“. Има осигурени достатъчно термометри и предпазни екипи.

Осигурени са всички предпазни средства за екипите, които са дежурни на ГКПП „Кулата“, където само засега ще се извършва контрол над идващите от Италия и Гърция към България.

24-часовите дежурства се извършват от служители на РЗИ-Благоевград, като те ще бъдат подпомогнати от медиците от Петрич и Сандански.

Цялата тази информация бе дадена на пресконференция, свикана от областния управител Бисер Михайлов, на която участваха представители на всички здравни и отговорни по темата с вируса институции, включително и МВР.

Михайлов призова медиите да не всяват паника и да предават само предварително проверени факти като д-р Калоян Калоянов – директор на РЗИ-Благоевград, ще „дежури“ 24 часа за медийни въпроси.

Самият Калоянов потвърди, че няма лабораторно доказан случай.

Той поясни, че има по двама дежурни на „Кулата“, които извършват контрол като мерят температурата на пътниците. Самите дежурни са облечени в защитни облекла. Причината контролът да „Кулата“ е, че на ГКПП-то има най-голям пътникопоток.

Засега на другите ГКПП-та с Гърция и Македония не се извършват здравни проверки.

Предстои контрол да се извършва и на ГКПП „Илинден“, заради заболял грък.

Д-р Калоян Калоянов обясни, че кризисни щабове са създадени във всички области в страната.

Дежурствата не е ясно докога ще продължават, а до седмица се очаква монтирането на термокамери, каза Калоянов.

Въпросът не е да спрем навлизането на вируса, а да намалим разпространението му. Един човек може за кратко време да зарази двама или трима, допълни директорът на РЗИ.

„За да премине вирусът, трябва да дойде. Надяваме се до 2-3 месеца със затопляне на времето всичко да отшуми“, каза Калоянов.

Д-р Мончева обясни, че голям проблем са международните шофьори, защото трафикът не спира.

Шофьорите са проблем за цялата страна, защото дори и един е в инкубационен период, то той не може да бъде „разпознат“ като болен.

Има случай в Благоевград в детска градина Номер 10. Дете, заедно с родителите си, е било в Северна Италия, но не е изолирано веднага, поради незнание от родителите. След консултация с РЗИ – семейството се е самоизолирало.

Но, специалистите отбелязаха, че не могат да следят дали се спазва карантина от самите хора.

Това е до самоконтрол, отбеляза Калоянов.

Пътуванията в чужбина също не могат да бъдат забранени, а всичко е до лична отговорност и дисциплина. Както д-р Калоянов, така и Михайлов посъветваха да бъдат ограничени пъруванията.

Към момента под карантина са 4 лица в болницата в Петрич, към тях има още едно двучленно семейство, завърнало се от Италия, както и човек, дошъл от континентален Китай.

Превенция на границата:

Попълват се анкетни карти на български и английски – в които се съобщават трите имена, личен лекар, телефон за връзка, място на пребиваване. Ако лицата са пристигнали от Италия, но нямат симтоми, се уведомява личният лекар, който държи връзка с тях относно състоянието им в период на тяхната 14-дневна карантина.

Стъпките, по които ще върви евентуално заразен с вируса, са следните: Той ще бъде изолиран в инкубатор на РЗИ на „Кулата“, оттам ще бъде приведен от спешен медицински екип със съответното защитно облекло до Инфекциозното отделение на болницата в Петрич, а след това ще му бъде взета проба, която РЗИ транспортира до лаборатория в София, която след 24 часа ще установи дали действително човекът е болен. Ако пробата е отрицателна – лицето се премества в друго отделение и се лекува като грип. Ако има заболяване от вируса – продължава лечението.

Всеки с над 37 градуса телесна температура ще бъде изолиран, каза Калоянов категорично.

На спешните екипи са раздадени достатъчно предпазни екипи, категоричен бе той.

Според областния управител не се налага отлагане на масови събития.

Допълителна информация: Има завишение на болните от грип. В Благоевград около 180 на 10 000 болни или 15% отсъстващи ученици, което обаче не е причина за грипна ваканция. В Бургаско ситуацията е по-сериозна. При 30% заболеваемост ще бъде обявена грипна ваканция.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK