Възстановяват паметника на хан Кубрат в Мала Перешчепина

Снимка: МВнР

Вандалският акт срещу паметника беше извършен на 5 април 2021 г.

По повод обявения протест от политическа партия утре пред МВнР с твърденията, че дипломатическата ни служба бездейства по повод поругания паметник на хан Кубрат в с. Мала Перешчепина в Украйна, ви припомняме действията на МВнР до момента:

Вандалският акт срещу паметника беше извършен на 5 април 2021 г., а МВнР осъди поругаването веднага, след като научи на следващия ден. Министерството призова компетентните украински институции да разкрият извършителите на тази хулиганска проява и да ги подведат под отговорност.

С осъдително изявление на 7 април 2021 г. излезе и МВнР на Украйна като увери, че тази провокация няма да повлияе на развитието на приятелски отношения между Украйна и България, а самият паметник трябва да бъде възстановен във възможно най-кратки срокове.

Посолството ни в Украйна е в контакт с местните власти още от самото начало на случая и следи възстановяването на паметника, което започна веднага. Консулът ни в Киев  Тодор Бончев разговаря днес с разследващия полицай по делото за разрушаването на паметника на хан Кубрат - Виталий Головко. Той е получил потвърждение, че паметникът е частично възстановен. Възпоменателната стела е вдигната, иманярският изкоп е запълнен. Мястото около стелата е подравнено и се очаква бетониране. По повод разследването Виталий Головко е споделил, че към момента извършителите не са установени и работата по намирането им продължава. Работи се по различни версии за деянието, основната от които е иманярство.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK