Няма кворум, няма заседание на НС, но има "домати за депутати"

Снимка: БГНЕС

Протестиращите направиха заявка да блокират парламента

Първият опит за събиране на кворум в 9 ч. се провали и така извънредното заседание на депутатите не успя да започне. По правилник може да се направят до три опита за събиране на кворум. По списък има записани 78 човека.

От ГЕРБ обявиха, че няма да участват в извънредното заседание на парламента. В „Тази сутрин“ депутатът от управляващата партия Александър Ненков посочи, че народните представители от ГЕРБ са дошли на работа от уважение към институцията, но няма да се регистрират.

Ненков обясни, че те няма да участват в заседанието поради две причини.

Първата е, че според тях причините за свикването на парламента са „безумни“. От БСП настояват правителството на Бойко Борисов в 7-дневен срок да внесе актуализация на бюджета заради социално-икономическите мерки за преодоляване на кризата с коронавируса. И още – изслушване на министър-председателя и министъра на вътрешните работи. 

Ненков обясни, че актуализация не е необходима, защото такава е правена през април месец. Той добави, че втората причина е, че „БСП превръща парламента в арена на вътрешнополитическите си спорове“.

Депутатите от ВМРО също не присъстваха в залата. От партията обясниха, че мандатът им ще приключи, когато изпълнят всички обещания към избирателите си. В залата са депутати от БСП, ДПС и двама от ГЕРБ.

Протестиращите направиха заявка да блокират парламента. Събитието е организирано в социалните мрежи под надслов: „Домати за депутати“. 

Народните представители прекъсват лятната си ваканция по настояване на парламентарната група на БСП.  Дневният ред, поискан от социалистите, е решение на парламента – правителството на Бойко Борисов в 7-дневен срок да внесе актуализация на бюджета заради социално-икономическите мерки за преодоляване на кризата с коронавируса. И още – изслушване на министър-председателя и министъра на вътрешните работи Христо Терзийски.

Около сградата на парламента е спокойно. Към 8 ч., когато пристигат депутатите, започнаха да се събират и демонстранти. Служебният вход на парламента беше замерян с яйца. 

Полицейското присъствие в района е засилено, движението е отцепено. В периметъра на Народното събрание има три палаткови лагера на протестиращи./ бТВ

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g