Няма да спират пътнически влакове

снимка: infomreja.bg, архив

Няма да бъдат спирани пътнически влакове. Това стана ясно от проведен разговор между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и министъра на финансите Владислав Горанов.

Двамата обсъдиха финансово състояние на БДЖ и се договориха да бъдат предприети спешни мерки, за да се отговори на очакванията на хората.

Министър Владислав Горанов се ангажира, че ще бъдат преведени 40 млн. лв. към субсидията на „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД, необходими за изпълнение на пътническата услуга. Тези средства към момента чакат нотификация от Европейската комисия, но с постановление на Министерския съвет ще бъдат преведени на дружеството.

По този начин, след получаване на одобрение от Брюксел, средствата ще бъдат на разположение на БДЖ. Благодарение на това ще бъде запазен графикът на движение, като отделни влакове могат да отпаднат само след срещи и обсъждания с хората по места.

„Заради отложени ремонти в момента има проблем с техническото състояние на влаковете и това може да наложи някои промени в графика за движение“, обясни Ивайло Московски.

„Радвам се, че успяхме да осигурим липсващите средства за БДЖ. Положението в държавата е наистина тежко, но Железницата е основен транспорт за хиляди хора и спирането на отделни влакове, създаваше големи неудобства“, каза министър Московски.

По думите му това не означава, че реформата в Железницата ще спре. „Наложително е да вземем някои непопулярни решения за БДЖ, за да можем в дългосрочен план да осигурим неговото функциониране“, допълни транспортният министър.

До средата февруари ще бъде изготвена стратегия за стабилизиране на дружеството с финансов план в перспектива от минимум 7 години. Такова искане е поставено и от Европейската комисия, за да има гаранция и визия за оздравяване на дружеството.

Предвижда се стратегията да бъде внесена за гласуване в Народното събрание, за да може да се гарантира нейната устойчивост, независимо от евентуални политически промени.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK