Няма да се строи джамия в Гоце Делчев

Владимир Москов, на снимките долу: снимки от анонимните писма, снимки: Краси Терзиева, infomreja.bg

В Гоце Делчев няма да се строи нова джамия. С тези думи днес кметът Владимир Москов опроверга категорично слуховете за изграждане на нов мюсюлмански храм, които от седмица заливат града и региона.

“Въпросните твърдения в анонимните писания, с които се атакуват пощенските кутии в последната седмица на граждани и журналисти, са с недостоверно съдържание, като по този начин се цели противопоставяне и насаждане на омраза между жителите на общината. Това не прави чест на авторите", коментира на пресконференция градоначалникът.

По думите на Москов в Общината няма постъпили документи от мюсюлманската общност, Районното мюфтийство или от частни лица, с които да се иска разрешително за строеж на джамия.

"Няма представени планове и скици. Трябва да се знае, че не кметът извършва промяна на предназначението на имоти. Това решение се взима от специална комисия, наречена Експертен съвет, и с гласуване в Общинския съвет", подчерта Владимир Москов.

Той поясни, че през далечната 2005 г. Ферад Хаджи от село Дебрен е закупил частен имот от 6 декара в местността "Текето" от местните фамилии Пенкови и Тошеви. Единствено, което е направила Общината тогава било, че е продала на Хаджи около един декар общински имот, който се намирал в средата купения от гоцеделчевските фамилии.

Въпросният общински декар земя бил продаден на Ферад Хаджи, тъй като при тези обстоятелства било невъзможно теренът да се използва от Общината. Още при покупката на имота през 2005 г. Хаджи е заявил инвеститорски интерес за изграждане на търговски културен център. Именно така е отбелязан въпросният имот в новия градоустройствен план на Гоце Делчев, по който не могат да бъдат извършвани каквито и да са промени и корекции.

Впоследствие става ясно, че Хаджи, който в правото си на собственик, е препродал имота си на Хюсеин Одех Абу-Калбайн от Смолян - управител на "Смолян Интернационал“ ООД, без да бъде променено първоначалното инвестиционно намерение, заявено от Ферад Хаджи.

"Такъв човек до момента не е посещавал Община Гоце Делчев и от негово име също не са постъпвали каквито и да са документи и искания за строителство нито на търговски културен център, нито на джамия", увери Москов.

Кметът съобщи, че е назначил проверка по случая. "Дано не се окаже някой без разрешението на Експертния съвет и Общинския съвет да е извършвал някакви промени, защото подобна самоинициатива е закононарушение. Но каквито и въртележки да са правени с въпросния частен имот, той вече е фиксиран в новия градоустройствен план отново с предназначение за търговски културен център", каза още Москов.

Според подхвърлените през миналата седмица писания смолянският купувач на имота на Хаджи от Дебрен бил с двойно гражданство, роден в Кувейт и председател на Сдружението на палестинците в България. В анонимките се заявява още, че арабинът миналата година също препродал имота в местността "Текето" на Районното мюфтийство в Гоце Делчев. Такъв документ за собственост в архивите на Община Гоце Делчев обаче не е открит.

Очаква се назначената проверка да разнищи докрай разпространените неистини и да опровергае окончателно твърдението, че Община Гоце Делчев е дала картбланш за строителство на нова джамия.

 

Владимир Москов, на снимките долу: снимки от анонимните писма, снимки: Краси Терзиева, infomreja.bg
Владимир Москов, на снимките долу: снимки от анонимните писма, снимки: Краси Терзиева, infomreja.bg
Владимир Москов, на снимките долу: снимки от анонимните писма, снимки: Краси Терзиева, infomreja.bg
Владимир Москов, на снимките долу: снимки от анонимните писма, снимки: Краси Терзиева, infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Бръмбар11:27 - 15.07.2012
Димитре, ако Москов чувстваше засегнато достойнство, досега да е завел делото за клевета - има поне едно име, на което може да стовари "вината" за "клеветата". Вместо това, той назначава проверка по случая. Да, проверка трябва да има; дано по-скоро излязат резултатите от нея, а не просто с нея да се замазват очите на хората (знаеш как може да се проточи с времето, докато всичко се забрави). Но естествената първа реакция на обвинен несправедливо общински и партиен лидер е да заведе делото. За мен липсата на такава реакция говори много. PR-ите на Москов, ако четете, спешно се поправете, че уйдехте в рЯката.
Димитър04:29 - 15.07.2012
Бръмбаре, щом Москов е казал, че документите са с невярно съдържание, значи е клевета, с цел неговото злепоставяне. Щом е клевета, трябва да заведе дело, за да си изчисти името от "клеветниците", така грозно спекулиращи с името му. Ако си затрае, ще си правим изводи.
тито18:34 - 14.07.2012
Москов е номер едно по е...е в газо.
тоти16:04 - 14.07.2012
да ви еба в газо.Москов е номер едно

FACEBOOK