Стоян Лудев – сроден с безсмъртието

Снимка: Паметникът на Лудев в РИМ - Кюстендил, снимка:Николай Ковачев

На 10. октомври /сряда/ ще се състои възпоменателно събрание за честване на 100 - годишнината от рождението на Стоян Лудев.

Проявата е начален час 17.00 часа, мястот е читалището на село Скриняно. 

Стоян Павлов Лудев е една от най - ярките фигури и един от най-изтъкнатите организатори на антифашистката борба в Кюстендилския край.

Роден на 10. октомври 1918 г. в с. Скриняно, Кюстендилско. Oщe от най-ранна възраст Стоян се из¬правя срещу голяма¬та социална неправда. От 1933 г. вече е организиран ремсист и взима активно участие в борбите на прогресивната младеж.

От 1940 г. е в редовете на БРП /к/. В началото на 1941 г. ръководи Соболевата акция в родното си село за събиране на подписи под петицията за сключване на пакт за приятелство и взаимопомощ със Съветския съюз. Скоро е арестуван и инквизиран за разпръснати позиви в Соволяно,Скриняно и Николичевци. В началото на 1942 г. за известно време е мобилизиран в гр. Прокупле.

Там създава ремсова група. Свързва се с местни функционери и съдейства за спасяване на нелегални. През септември 1942 г. е привлечен за член на Околийския комитет на БРП /к/ в Кюстендил първоначално като районен отговорник за селата. Скоро се налага да поеме ремсовото ръководство в околията. Постоянно обикаля района, среща се с комунисти и ремсисти, разяснява политическото положение и задачите.

След убийството на секретаря на комитета Димитър Каляшки, Стоян Лудев остава неразкрит и полага неимоверни усилия за възстановяване на ремсовите и партийни организации, както и връзката с центъра. От юли 1943 г. той става секретар на новосъздадения Околийски комитет.

Стоян Лудев има най-голямата заслуга за създаване на Кюстендилски партизански отряд. Проявява се като опитен организатор, прилагайки умело конспиративни начини на работа. Разгръща големите си способности на първокласен революционер, работи неуморно, отдаден всецяло на борбата.

Тези неоспоримо големи негови за¬слуги към Съпротивата, умелото ръководство на не¬легалната партийна работа и подготвителната дейност за създаване на партизанския отряд после ще признават всички по безапелационен начин. Съществен е приносът на Стоян Лудев за изграждане и поддържането на каналите за превеждане на идващите от София, Перник и други селища антифашисти за свободната територия в Църна трава, където е планирано сформирането на две софийски партизански бригади. За да не бъде арестуван през май 1944 г. отива в отряда като партизанин.

Същевременно продължава дейността си като секретар на Окол. к-т на БРП/к/ и политическата си работа сред партийните организации и населението в Пиянечкия край.

На 3-ти август 1944 г. отивайки с другари на насрочена конференция в с. Злогош са обградени от полиция и войска в м. Черенец. В неравно сражение Стоян Лудев е тежко ранен. Преди да бъде жестоко доубит, с отрязан език заплюва своя палач. Неговият жизненият път е кратък, но изпълнен с беззаветна преда¬ност към делото на революцията и последователност в борбата за смъкване на монархофашистката диктатура.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK