БСП с декларация за Деня на народните будители

Снимка: БСП

На 1 ноември депутатите от напомниха за нуждата от държавническа грижа към българската наука и култура

По повод  Деня на народните будители от парламентарната група на „БСП за България” разпространиха декларация, в която се припомнят имената и делото на великите българи,  пробуждали народа ни чрез слово и оръжие, воювали за вярата, езика и свободата ни, хората на духа, на перото, на книгата, просветители и борци за национално освобождение.

В декларацията са цитирани думите на Стоян Омарчевски, изречени пред Народното събрание:   „Народните будители са живата и вечна връзка между миналото, настоящето и бъдещето, те са безсмъртната гаранция, че нашият народ ще прескочи всички съдбоносни изпитания и ще оцелее….Първата наша грижа е да обърнем погледа на нашата младеж към всичко ценно и светло от нашето минало…“.

Думите са казани преди почти 100 години, но са особено актуални днес, се подчертава в декларацията, където се посочва още, че сега сме свидетели на „непрестанни опити да се изопачи и фалшифицира историята ни, да се подмени стойностната българска литература в учебниците на децата ни с политически коректни текстове със съмнителна стойност“.

Народните представители от парламентарната група на „БСП за България” заявяват в декларацията, че това са „явления, на които БСП се противопоставя категорично“.

Като честитят празника на всички съвременни будители от парламентарната група посочват: „Днес все по-силно се усеща необходимостта от обществена и финансова подкрепа, от държавническа грижа на политическите водачи към българската наука и култура. Тази позиция ПГ на „БСП за България” е отстоявала винаги, чрез всички парламентарни механизми“.

Пълният текст на декларацията:

Денят на народните будители! Ден на почит към онези, които са пробуждали народа ни чрез слово и оръжие, които са воювали за вярата, езика и свободата ни! Това са хора на духа, на перото, на книгата, просветители и борци за национално освобождение. Това са велики българи, като Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Неофит Рилски, Неофит Бозвели, братя Димитър и Константин Миладинови, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, Матей Граматик, Свети Иван Рилски, Георги Стойков Раковски, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и много други.

Към тези славни имена днес, всеки от нас добавя хората, които носи в сърцето си цял живот – тези, които са го научили да чете и пише, да знае историята си, да цени светлината на знанието, да помни и предава българските традиции и културни ценности!

За първи път Денят на будителите се отбелязва през 1909 година. В официалния празничен календар влиза през 1922 година, когато след Първата световна война  народът е обезкуражен, икономиката плаща тежки репарации, обществото е в криза, а младите българи се лутат в търсенето на ценности. Избран е денят на Свети Йоан Рилски с посвещение на всички българи, допринесли за пробуждането и развитието на българския дух. Защото, както казва тогава Стоян Омарчевски пред Народното събрание: ”Те са малките и големите, знайните и незнайните, които не са оставили никога народните идеали да бъдат помрачени, надеждата и вярата за тяхното постижение да угаснат. Те са живата и вечна връзка между миналото, настоящето и бъдещето, те са безсмъртната гаранция, че нашият народ ще прескочи всички съдбоносни изпитания и ще оцелее….Първата наша грижа е да обърнем погледа на нашата младеж към всичко ценно и светло от нашето минало…“

Думи, казани преди почти 100 години, но особено актуални днес, когато са непрестанни опитите да се изопачи и фалшифицира историята ни, да се подмени стойностната българска литература в учебниците на децата ни с политически коректни текстове със съмнителна стойност – явления, на които БСП се противопоставя категорично. Днес все по-силно се усеща необходимостта от обществена и финансова подкрепа, от държавническа грижа на политическите водачи към българската наука и култура. Тази позиция ПГ на „БСП за България” е отстоявала винаги, чрез всички парламентарни механизми.

Точно сега жизненоважни за нацията са  постиженията на българските учени – откриватели; учителите; преподавателите; дейците на културата, за да можем ние, българите, да опазим своята национална идентичност в един мощно глобализиращ се свят. За да опазим културната ни памет, за да не унива духът ни, за да не допуснем бездуховно бъдеще!

Честит празник на всички съвременни будители!

Честит празник на всички българи!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK