Няма да има увеличение на такса смет в Кюстендил

снимка: infomreja.bg

Такса смет в Кюстендил няма да бъде променяна и за 2012 г. За града тя е 1,4 промила, а за селата - 2 промила. 12 села пък ще бъдат освободени от налога, тъй като там не се прави сметосъбиране. Такова предложение ще направи общинската администрация и най-вероятно то ще бъде одобрено от съветниците през януари догодина, каза зам.-кметът на общината Надя Каратова.

Така общинският център ще остане с най-нисък налог за боклука от областните центрове. Има и други облекчения, които остават в сила - собствениците на необитаеми жилища в областния град например внасят по 0,7 промила. По списък на кметовете по места пък някои домакинства плащат по 1 промил. Кюстендилци, които имат второ жилище и не живеят в него, могат да се освободят от таксата за сметосъбиране и сметоизвозване, като подадат необходимото заявление до края на ноември. От облекчението могат да се възползват и кюстендилците, които живеят в чужбина.

Намаление на таксата за смет за бизнеса предвижда кметът на общината Петър Паунов. Фирмите могат чрез декларации да определят таксата за битови отпадъци на база брой съдове за смет. Общинската наредба позволява на фирмите да изберат дали да плащат на база брой съдове или на база количество отпадъци.

Ако декларират брой съдове за сметосъбиране, тогава за една кофа се плаща 4 лева, за контейнер "Бобър" - 20 лева, за по-голям контейнер 40 лева за година. Решението по предложението на кмета за облекчаване на юридическите лица ще бъде разгледано от общинските съветници. Дейността по сметосъбирането не се дофинансира от общината - постъпилото от такса смет отива за поддържане на машините /3 контейнеровоза, 5 сметосъбирачни камиона МАН, 2 самосвала, багер и булдозер/, за разходи по тях и за заплати.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK