Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел

Източник: ЕРА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел. Това стана в официално обръщение от Белия дом.

Когато стъпвах в длъжност аз обещах да не си затварям очите за предизвикателствата, каза Доналд Тръмп. Йерусалим не е само сърце за три световни демокрации, но и сърцето на най-успешната демокрация, припомни американският президент.

Признаването на Йерусалим признава очевидното, казва Тръмп. Според него, градът е важен за евреите, християните и мюсюлманите, но отбеляза, че неговите предшествениците му в Белия дом са отказали да признаят изобщо каква столица е.

"Но днес най-накрая признаваме очевидното. Йерусалим е столицата на Израел". Тръмп смята, че "това е правилното нещо, което трябва да се направи". От своя страна Тръмп дипломатично намекна, че преместването ще стане факт, ако и двете страни - Израел и Палестинската автономия, са съгласни.

Американският президент потвърди, че е наредил на Държавния департамент да започнат подготовката по преместването на мисията. Взех решение, че е дошло времето Йерусалим официално да бъде признат за столица на Израел, обяви от Белия дом Доналд Тръмп. Той припомни, че подобно решение е взел американският конгрес през 1995 г.

Той все пак припомни, че всяко мирно споразумение с палестинците трябва да включва и статутът на Йерусалим като израелска столица. Американският президент призова и другите страни да последват примера на САЩ и да преместят посолствата си в Йерусалим. САЩ все пак признават, че конкретните граници на израелския суверенитет в Йерусалим са предмет на преговори за окончателния статут, припомни Тръмп.

Според него САЩ са готови да подкрепят решение по формулата "две държави", ако и двете страни в израелско-палестинския конфликт го подкрепят. Този процес не е насочен обаче срещу поетия от Белия дом ангажимент за постигането на мир в Близкия изток. "Ние не взимаме позиция по въпросите, отнасящи се до крайните граници или разрешаването на спорните граници. Тези въпроси са за преговарящите страни ", каза Тръмп.

Той отбеляза, че САЩ са поели ангажимент да улеснят споразумението "приемливо за двете страни". Тръмп добави, че Белият дом "ще подкрепи решение за две държави, ако се договори и палестинците и евреите ".

Американският президент остана верен на стила и не пропусна да отбележи, че забавянето на признаването на Йерусалим за столица на Израел не е допринесло за придвижването на мирния процес.

Той призова евреи и палестинци да уважават и спазват сега съществуващия статут за Храмовия хълм. Доналд Тръмп призова да се избягва насилието. За целта предстои пътуване на американския вицепрезидент Марк Пенс в региона, за да се обсъди борбата срещу радикализма. "Време е младите и умерените гласове из целия Близък Изток да поискат за себе си ярко и красиво бъдеще", призова Доналд Тръмп.

"Нека преосмислим старите предразсъдъци ", поиска американският президент. Той завърши речта си, като поиска от лидерите от региона "да се присъединят към САЩ в благородния стремеж към траен мир". Бог да благослови християните, мюсюлманите и евреите, завърши обръщението си Тръмп.

С настъпването на нощта стотици палестинци в Ивицата Газа започнаха да палят американски знамена. В същото време хиляди евреи излязоха по улиците на Израел, за да празнуват решението на Доналд Тръмп. Стената на плача на Храмовия хълм беше осветена в цветовете на американското знаме. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK