Тръмп от Япония: САЩ и съюзниците са готови да защитят свободата

Снимка: offnews.bg

Американският президент засили острата си реторика спрямо Северна Корея още с пристигането си в Япония днес. Той заяви, че Съединените щати и съюзниците са подготвени да защитят свободата и че „никой диктатор“ не трябва да подценява американската решителност, предаде „Ройтерс“.

Днес Тръмп започна 12-дневна азиатска обиколка, чрез която се стреми да осигури единен фронт с Япония срещу Северна Корея. Той се срещна с японския министър-председател Шиндзо Абе във време на голямо напрежение, предизвикано от ядрените тестове на Пхенян и изстреляните от тях ракети.

На път за Азия той заяви пред пътуващите с него репортери, че Северна Корея ще бъде в центъра на разговорите. Той посочи и търговията, която по думите му била управлявана лошо в региона от години.

Тръмп е шокирал някои от съюзниците си с обещанието да „унищожи напълно“ Северна Корея, ако тя заплашва САЩ.

Той заяви пред репортерите, че скоро ще бъде взето решение дали Северна Корея да бъде включена в списъка със страните, спонсориращи тероризма.

Преди посещението японският премиер заяви, че то дава възможност за задълбочаване на приятелството и доверието между него и Тръмп. Надявам се, че ще имаме възможност да проведем разговор за международни проблеми, включително Северна Корея, заяви той.

Планиран е обяд на двамата лидери, след което те ще играят голф.

Освен с японския премиер, Тръмп планира да се срещне и с руския президент Владимир Путин по време на азиатската обиколка – най-дългата на американски държавен глава от 1992 г. насам. „Очаква се да се срещнем. Искаме помощта на Путин за Северна Корея“, заяви Тръмп.

В азиатската обиколка са планирани спирки и в Южна Корея (7 ноември) и разговор с президента, Китай (8 ноември), където ще има серия от срещи, включително с президента, Виетнам (10 и 11 ноември) и Филипините (12 и 13 ноември). След това предстоят срещи между американски, индийски и руски лидери.

По пътя си към Япония Тръмп спря в Хаваи, където посети мемориала в Пърл Харбър – заливът, който Япония напада през 1941 г. и въвлича САЩ във Втората световна война.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK