Областна администрация с покана към кюстендилци! Откриват изложба за 140 години от приемането на първата конституция

Снимка: Infomreja.bg

На 14. януари /понеделник/ в областния център Кюстендил ще се състои официалното откриване на пътуващата изложба „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“.

Събитието е от 15:00 ч. и ще се проведе в читалище „Братство – 1869“, с вход свободен за жителите и гостите на областния град. Изложбата ще гостува в Кюстендил до 18. януари.

Представителната изложба е по инициатива на Народното събрание и Държавна агенция „Архиви“. Областна администрация Кюстендил е съорганизатор на събитието, посветено на 140-годишнината от провеждането на Учредителното събрание, приело Търновската конституция на 16. април 1879 г.

Първата българска конституция е била една от най-демократичните в Европа, изключително новаторска и прогресивна за своето време.

В Учредителното събрание, което я е изготвило, е имало и представители от Кюстендилски и Дупнишки окръг.

В пътуващата изложба ще бъдат представени 40 експоната, разказващи исторически и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание, портрети и документи за тяхната дейност, моменти от работата върху Търновската конституция, както и развитието на конституционния процес на фона на историческите събития, които го следват. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK