От 18 януари пътуваме с отрицателен тест за коронавирус до Англия и Шотландия

Снимка: Infomreja.bg, архив

Тестът трябва да е направен в рамките на 72 часа преди пристигането

Британското посолство уведомява, че изискването за представяне на отрицателен резултат от тест за коронавирус за всички влизащи в Англия и Шотландия граждани, включително и от България, е било отложено и влиза в сила от 04:00 ч. (GMT) на 18 януари 2021 г.

Тестът трябва да е направен в рамките на 72 часа преди пристигането, като резултатът следва да бъде представен на английски, френски или испански език.

За да бъде признат за валиден за влизане в Англия и Шотландия, тестът трябва да е резултат от изследване по метода на полимеразна верижна реакция за доказване на Covid-19 (PCR) или по друг високо надежден начин с поне 97% специфичност и 80% чувствителност за засичането на Covid-19.

Той може да бъде:

•          тест за нуклеинова киселина, включващ тест за полимеразна верижна реакция (PCR) или производни технологии, включително тестове за изотермично усилване (LAMP);

•          антигенен тест.

Документ за отрицателен резултат от тест ще бъде изискван при пътуване с всички превозни средства. При липса на такъв документ транспортните компании могат да откажат превоза. Сертификатът следва да включва следната информация:

•          имената на пътника съгласно документа за самоличност, с който пътува;

•          дата на раждане или възраст;

•          резултат от теста;

•          датата, на която тестът е направен;

•          данни за лабораторията, извършила изследването (наименование и данни за контакт);

•          наименованието на тестовото устройство.

Резултатът от теста може да бъде предоставен отпечатан на хартия или чрез имейл или текстово съобщение, което можете да бъде показано на телефонния екран.

Дори и да разполагат с отрицателен тест, гражданите  ще трябва да се самоизолират за 10 дни, освен ако не пристигат от държава в т.нар. „коридори за пътуване“ (България не попада в тях). Остава и изискването пътуващите до Обединеното кралство предварително да попълват електронен формуляр, в който да предоставят данни за контакт, пътен план и адрес, на който ще прекарат 10-дневната карантина.

За пътуващите до Англия се запазва възможността за съкращаване на карантината след отрицателен резултат от тест, направен за собствена сметка на 5-ия ден от самоизолацията.

Има ограничен брой изключения, при които не е нужно да се прави тест преди пътуване до Англия и Шотландия, като информация за тях може да бъде намерена на следните сайтове: https://www.gov.uk, https://www.gov.scot.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Лондон на тел.: +44 20 7581 3144; +44  20 7584 9400, +44 20 75893763.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK