НПГ „Димитър Талев“ стартира честванията на патронния си празник с етнографска изложба

снимки: Краси Терзиева, infomreja.bg

До автентични предмети от бита на българката, запазени от столетия, се докоснаха с много вълнение и емоция момичетата от направление "Облекло" в НПГ "Димитър Талев” - Гоце Делчев. По случай предстоящия патронен празник на гимназията, който се чества всяка година в навечерието на Деня на народните будители, днес в елитното училище бе открита уникална етнографска експозиция под мотото "Син съм на земя прекрасна, син съм на юнашко племе".

Предмети като хурка, вретено, чекрък, шевна машина на повече от 120 години, както и ютия, гладеща с жар, са само част от представените експонати, с които баби и прабаби на ученичките от НПГ "Димитър Талев" са си служили някога. Всички девойки от  направление "Облекло”,  заедно със своите учителки, изпробваха антиките, които буквално оживяха в ръцете им.

Пикът на честванията на Седмицата, посветена на патрона на неврокопската гимназия - Димитър Талев, е утре в Дома на културата. По традиция талантливите възпитаници на школото ще направят невероятно шоу, като демонстрират и разнообразието на професиите, които придобиват.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK