Почина началникът на отбраната генерал Андрей Боцев

Снимка: Infomreja.bg

Ген. Боцев е родом от Гоце Делчев

След кратко и мъчително боледуване снощи почина началникът на отбраната генерал Андрей Боцев.

В знак на почит към паметта на генерал Андрей Боцев във всички формирования на Българската армия и Въоръжените сили на Република България днес, 28 февруари, националният флаг ще бъде спуснат наполовина.

Със заповед на министър Красимир Каракачанов до 2-ри март се отменят всички публични събития в Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра.

С честната си служба в Сухопътните войски, с принципното си отношение и воля за решаване на наболелите проблеми във Въоръжените сили, с достойния пример на командир, загрижен за своите подчинени, генерал Андрей Боцев ще остави трайна следа в съвременната военна история на България.

Генерал-майор Андрей Боцев е роден в Гоце Делчев през 1959 година. Средното си образование е завършил в родния си град в ПГ „Яне Сандански", по-късно завършва ВНВУ „Васил Левски"-Велико Търново, Военна академия „Г.С. Раковски" и други.

В кариерата си с пагона на български офицер генерал-майор Андрей Боцев тръгва от командир на взвод. Той е семеен с две деца, живее в София и често гостува на голямата си фамилия в Гоце Делчев.

Генерал Андрей Боцев беше част от онова поколение наши генерали, олицетворяващо и въплъщаващо изконните български воински добродетели и ценности. Това заявява президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев в съболезнователен адрес по повод кончината на началника на отбраната ген. Андрей Боцев.

В писмото до опечалените държавният глава посочва, че генерал Боцев винаги е отстоявал твърдо и решително принципите и каузите, в които е вярвал. „За мен беше чест да познавам и да работя с него“, заявява още върховният главнокомандващ на Въоръжените сили.

Президентът посочва, че ген. Боцев ще бъде запомнен като изключително подготвен и ерудиран офицер, обичан и уважаван от колегите си командир, с безспорен принос за развитието на Въоръжените ни сили. „В тези минути на мълчалива равносметка отдаваме почит пред големия български генерал, към един истински родолюбец, човек на честта и доблестта, посветил целия си живот на Българската армия“, заявява президентът Радев.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също поднася най-искрени съболезнования на семейството и близките.

Траурната процесия в знак на почит към началника на отбраната ще тръгне в 10.00 часа на 1 март (неделя) от централния вход на Министерството на отбраната до Централния военен клуб. Поклонението пред тленните останки на генерал Боцев ще започне от 11.00 часа в Централния военен клуб в гр. София. 

На следващия ден, 2 март (понеделник), от 10.00 часа в родния град на началника на отбраната  гр. Гоце Делчев ще се състои поклонение в Катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“, а опелото ще е от 12.00 часа.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK