НПГ "Димитър Талев" отпразнува патронния си празник с шествие и тържествена програма

Снимки: НПГ

Неврокопска професионална гимназия „Димитър Талев" в Гоце Делчев днес отпразнува патронния си празник с тържествено шествие и богата празнична програма. Преподавателите и възпитаниците на гимназията направиха внушаващ дефилаж през главните улици на Гоце Делчев, носейки портретите на народните будители. В Дома на културата бе представена стилна тържествена програма, в която се включиха и ученици от основните училища в града.

Антония Геранова и Денис Тюмбелекчиева от Първо основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ поздравиха за патронния празник учителите и учениците от НПГ с танца "Калинка моя“; ученичката Вили Пендичева от Второ основно училище „Гоце Делчев“ направи специален музикален поздрав с песента на Лили Иванова "За тебе бях"; мажоретният състав на Трето основно училище „ Братя Миладинови“, с ръководител г-жа Мария Пиргова, изпълни великолепната композиция „Марш“.

Тържествената програма започна с емблематично тематично въведение – цитати от старобългарски и възрожденски творби, в артистично изпълнение на ученици от Неврокопската професионална гимназия. От празничната трибуна бяха прочетени и многобройни поздравителни адреси от училища и институции.

Със специален поздрав към преподавателите и възпитаниците на гимназията се обърна и директорът Мария Георгиева. В словото си тя припомни мисълта на Талев: „Баща си и майка си не можеш да избираш и променяш според угодата си и според каквото и да е. Те са едни, които са те родили, и от тях е кръвта в жилите ти, от тях иде името и езикът ти… Родината, името и езикът не се разменят и продават за никакво земно благо…“.

Цитираната мисъл на патрона на училището Димитър Талев изправи залата на крака. На колегите си учители и учениците от НПГ Георгиева пожела горещо: "На вас – съвременните будители на стремежа към образование и книжовност – пожелавам здраве, силен дух и неизтощима енергия, за да палите занапред жажда за знание, духовност и родолюбие – бъдещето на България. А вие, ученици, ценете това, което получавате днес и не забравяйте вчера, за да сте успешни и достойни утре!“.

По време на празника си учениците показаха завидни преводачески умения и прочетоха откъс от романа „Хилендарския монах“ на Димитър Талев на пет езика – английски, немски, руски, френски и испански. Преводите на учениците от елитното школо са номинирани като най-добри на Четвъртия форум по превод на художествен текст под надслов „Димитър Талев в световното културно пространство“.

Специално за патронния празник възпитаници на училището направиха, филмираха и представиха „Поетична разходка из Гоце Делчев“. За първи път благодарение на талантливите ученици градът бе обходен от младите хора по необичаен начин – чрез рецитации на художествени текстове, изпълнени до паметниците на авторите им.

Но НПГ талантите не бяха само в областта на науката, а и на изкуството. Залата бурно аплодира великолепното акапелно изпълнение на народната песен „Пирин на Гоце, Пирин на Яне, наше юнашко кърмило!“, изпълнена от деветокласничката Стела Мангалова. Мултимузикални умения показа и деветокласникът Джингиз Мейзин, който свири на тамбура, пиано и тъпан. А под неговия музикален съпровод ученици разиграха музикалния етюд ”Ергените”.

Програмата по случай празника на НПГ ”Димитър Талев" в Гоце Делчев завърши с награждаване на класиралите се достойно ученици в различни състезания, конкурси, олимпиади и други с връчване на благодарствени грамоти за сътрудничество на партньорите от основните училища.

 

КОМЕНТАРИ

NEVROKOP15:12 - 31.10.2015
а ЗАЩО НЕ Е ПОКАНЕН другаря мигдин НА ПРАЗНИКА???
Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK