Новото църковно настоятелство в Струмяни се срещна с кмета Илиев

снимки: Община Струмяни

Настоятелство на църквата "Св. Константин и Елена”- Струмяни се срещна с ръководството на общината по повод предстоящия храмов празник. 

Новоизбраното църковно настоятелство, водено от отец  Николай, преговаря с кмета Емил Илиев, като освен предстоящите инициативи, свързани с празника, бяха поставени пред общината и редица други въпроси.

„Като че ли проблемите ни отчуждиха. Все по-малко хора влизат в храма. Липсата на смирение ни отдалечава от Бога. И ние сме при вас заедно да възродим църквата, да ни помогнете с каквото можете. Може би в село Струмяни е тежко, защото е младо село, но все ми се иска да вярвам, че  има начин да обединим хората”, сподели отец Николай.

Проблемите на оградата на храма, състоянието на гробищния парк, необходимостта от регулиране на парко-местата, предстоящия храмов празник на 21 май и много други наболели проблеми обсъдиха двете ръководства, като не си спестиха и самокритичност по отношение на привличане на християните към ценностите на българската  църква.

„За мен проблемите на храмовете са от първостепенно значение и с всички сили и средства ще подпомагаме тяхната дейност. Всички ваши идеи, насочени към духовността и миряните на Струмяни, приветстваме и ще подпомагаме. Празникът на църквата в село Струмяни е традиционен и почитан, идеята да го направим в двора на храма, да седнем на  общи трапези, да има оркестър и програма е много добра. Защото смисълът на празника е  да доставим малко радост в това трудно време, и с риск да се повторя, да се обединим”, каза от своя страна Емил Илиев.

"За нас като ново настоятелство ще ни бъде трудно и се нуждаем от подкрепата на администрацията, разчитаме на вас. Искаме да въведем ред в даренията, защото видях с очите си дарителската книга на храма, която е в ужасно състояние", сподели Георги Станчев, член на настоятелството. Според него храмът се нуждае от нови тоалетни и навеси.

Секретарят на общината Иван Секулов подчерта, че само за една година и половина ръководството на общината е направило много за храмовете, както и по поддръжката на гробищните паркове. "И това не е маловажен проблем, трябва още много съвместна работа, за да върнем заедно хората в храмовете", добави той.

Предстои нова среща на ръководствата, за да се приеме съвместен план за разрешаване на неотложни и текущи проблеми, а така също да се конкретизира програмата за храмовия празник на църквата "Св. Св. Констатин и Елена".

 

снимки: Община Струмяни

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK