Мъдрят и по казуса с Рилския манастир, и с ваксинираните съветници от Сандански

Снимка: Infomreja.bg

„Има голяма вероятност от ново свличане“, заяви инж. Иван Досев

Пътен участък край Рилския манастир, ремонтиран за 6 милиона лева и инспектиран от премиера Бойко Борисов в края на миналата година, остава затворен заради 30-тонната скала, която се откъсна и падна на пътното платно. Въпреки това експертите смятат, че подпорната стена си е свършила работата.

Разчистването на място все още не е приключило, участъкът е затворен.

„Има голяма вероятност от ново свличане“, заяви инж. Иван Досев от местното пътно управление.

По думите му дъждовете са причината за падането на огромната скала. Той уточни, че проектът не бил завършен – отново заради времето.

„Бетонната стена изпълни функцията си и задържа целия откос, защото имаше вероятност да повлече целия път и масив“, заяви Досев.

Той добави, че са знаели за скалата, но тя била включена в проект, според който ще се използва за подпиране на свлачището зад стената. Проблемната маса не била укрепена и заради това паднала.

Относно изхарчените средства до момента са изпълнени дейности за под 4 млн. лева.

Очаква се днес на работна среща да се реши докога да бъде затворен пътят към Рилския манастир.

„Не съжалявам за ваксинираните общински съветници. Би било грешно да се изхвърлят лекарства, които могат да помогнат на много хора в борбата с най-тежката инфекция от десетилетия насам“, заяви директорът на болницата в Сандански Илия Тонев.

Припомняме, че там стана скандал с ваксинирането срещу коронавирус – общо 20 служители в общината са с поставена първа доза от ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“.

Според местните власти това е станало, защото е трябвало спешно да се оползотворят дози от препарата, преди да изтече срокът им на годност. Здравните власти в Благоевград заявиха, че това е в разрез с правилата и дозите е трябвало да бъдат върнати в местното РЗИ, за да се поставят на други нуждаещи се медици.

По думите на Тонев в последния списък за ваксиниране са фигурирали 110 души, но около 30% се отказали в последния момент.

„Те имат резерви към ваксината на „Пфайзер“, уточни Тонев и допълни, че от болницата са се свързали с местната община за помощ.

„Имахме непрекъсната комуникация с РЗИ. От там казаха да прилагаме ваксините, без да уточняват, знаейки, че по план трябва да бъдат прилагани на работещи на първа линия“, каза Тонев.

Очаква се днес да стане ясно дали на болницата в Сандански ще бъде наложена някаква санкция заради грешката. Директорът на болницата заяви, че до момента не е поканен на среща със здравния министър Костадин Ангелов./ бТВ

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za