Казусът "Благоевград Фест": Съветниците "ликвидираха" общинската фирма

Снимка: Infomreja.bg

На прага на незаконното е работила фирмата

С 28 гласа „за“ и само 6 „против“ общинските съветници от Благоевград гласуваха да бъде закрито общинското дружество „Благоевград Фест“.

Скандалната общинска фирма бе коментирана и вчера на пресконференция, дадена от кмета на града Румен Томов и неговия заместник – Ясен Попвасилев.

Днес пред ОбС Попвасилев не изрази по-различни мотиви от изказаните вчера в подкрепа ликвидацията на дружеството, след който одит се оказа, че са налице незаконни дейности, заобикалящи Закона по обществените поръчки.

На днешната извънредна сесия Попвасилев изказа 5 мотива пред съветниците, с които обяви, че „Благоевград Фест“ се е финансирало изцяло от общинския бюджет, дейностите, изпълнявани от четиримата служители, са могли да се поемат изцяло от отдел „Култура“, целите на дружеството са да заобиколи именно Закона за обществените поръчки, както и че в дружеството са постъпвали пари от Министерството на културата за провеждане на фестивала „Франкофоли, като 40 000 лв. не е ясно как са похарчени, но в същото време от бюджета са изразходвани още 410 000 лв. На последно място Попвасилев посочи, че 70 000 лв. са платени като хонорари на двама изпълнители.

„Смятам, че тази практика трябва да се прекрати. За две години живот на дружеството, никой не е упражнявал контрол върху него“, заяви Попвасилев.

Думата бе взета от общинския съветник Красимир Роячки, който попита дали все пак ще има „Франкофоли“ и „БГ Награди“.

Отговори кметът Томов, който каза, че заделени пари в бюджета за фестивали има, но не е казано, че има необходимост и от подобно дружество, което нарушава закона.

Рочки припомни, че в предизборната си кампания кметът Томов е обещал да запази културните събития, провеждани в общината.

А Томов заяви, че е така, затова по случая „Франкофоли“ се очаква отговор от френското посолство.

Кирил Илиев от ГЕРБ пък обяви: „Не виждам спешност дружеството да се ликвидира, а трябва да се оздрави, при положение, че е регистрирана печалба“.

Той допълни, че „Благоевград Фест“ и „Благоевград Инвест“ са създадени преди 3 години именно да работят за Общината, а не поръчки да минават през чужди фирми.

Тук дойде спекулативният казус след питането на Илиев дали вече кметът не е „избрал;“ чужда фирма, която да поеме договорите по европроекти, които все още са действащи след ликвидация на фирмата.

Илиев запита и дали ще има неустойки за Общината при ликвидацията.

Попвасилев отново повтори, че дружеството е имало съмнителна дейност, заобикаляща Закона за обществените поръчки, че то е „яло“ от бюджета. Зам.-кметът обясни, че влизайки в ликвидация, договорите от дружеството ще продължат да се изпълняват и няма да има санкции.

Томов допълни: „Нашата политика не е да превръщаме Общината в търговско дружество и в най-големия работодател, а да работим за жителите на Благоевград.

Гергана Янчева определи мотивите на групата от ГЕРБ като несъстоятелни, след което бяха гласувани две предложения, които не бяха приети.

Първото – Евгени Бибов предложи заплата на ликвидатора да бъде намалена от 800 на 400 лв., тъй като нямал толкова работа. С 22 гласа против и само 12 „за“ предложението не проработи. Отново с 23 гласа против не се прие и предложението на Кирил Илиев казусът „Благоевград Фест“ да бъде върнат за преразглеждане в общинските комисии.

Резултатът определи 28 съветници да бъдат „за“ ликвидирането на гордостта на предишното управление.

Припомняме, че вчера бе обявено, че „Благоевград Фест“ е дадена на прокуратурата.

За 9 месеца фирмата е на печалба от 50 000 лв.

Причината, която изтъкна Ясен Попвасилев за закриване на дружеството, е, че в него са работили 4 човека с месечна заплата 1250 лв. (60 000 лв. общо за годината). Тези личности са извършвали дейности, които са заложени на служителите отдел „Култура и хуманитарни дейности“.

Това дружество, което се оказва, че не е единствено, зам.-кметът нарече „пощенски кутии“. Получавали пари от Общината за определени дейности с оглед избягване Закона за обществените поръчки. А дружеството, което е трябвало да извършва обществени поръчки, не е правело такива.

„Смятам, че по този начин е заобикалян законът. Пример за това е фестивалът „Франкофоли“, каза Попвасилев.

Това е нагледен пример как нещо хубаво може да бъде опорочено, допълни той.

Общината е сключила договор с френско дружество, съгласно който за цялата организация – хонорари, техника, е трябвало да се платят 460 000 лв. НО! На двама от изпълнителите от общинския бюджет през отдел „Култура“ са платени 100 000 лв., на същите двама през „Благоевград Фест“ са платени още 70 000 лв. На двамата е трябвало да им бъде платено от френското дружество. Тези изпълнители са Моранди и Дан Балън.

По самата организация Министерството на културата превежда на „Благоевград Фест“ 40 000 лв. за осветление, озвучаване и сцена.

С отдел „Култура“ обаче са сключени допълнителни договори за озвучаване, отделно за сцена и за осветление.

Тези договори възлизат на скромната сума от 410 000 лв., каза Попвасилев.

Допълнително за организация са платени 83 988 лв.

Общинската фирма „Благоевград Инвест“ пък имала функция да озвучава, осветлява и да прави такава организация, за което е получила 150 000 лв. от тези 450 000 лв.

Това ще бъде проверено още веднъж, защото това са недопустими разходи – не може да имаш основен договор за 460 000 лв. и да сключваш допълнителни договори.

Целият бюджет на „Франкофоли“ е 1 720 000 лв.

Документите са подписвани от г-н Камбитов, уточни Попвасилев.

Това може би няма да е последното дружество, което да бъде развалено, защото са използвани вратички в Закона за обществените поръчки, категоричен бе той. За по-голяма част от разходите няма документи.

През живота ми имам доста опит с финансите, но това, което виждам, ме потресе, завърши Попвасилев.

Винаги съм казвал, че винаги трябва да се работи принципно, открито и честно. Дошли сме да защитаваме обществения интерес, а не да правим такива неща, коментира темата кметът.

Относно провеждането на фестивала „Франкофоли“ кметът обяви, че чака отговор от организатора Жерарт Понт. Трябва да се сключи нов договор с него, защото старият бе между Понт и общинската фирма „Благоевград Фест“, която бе закрита.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK