Ален Берсе: България е добър посредник между страните от Западните Балкани и Швейцария

Снимка: Пресслужба

Швейцарският президент и българският вицепрезидент обсъдиха въпроси от двустранен характер и общоевропейски теми

„България е добър посредник между страните от Западните Балкани и Швейцария.“ Това заяви федералният президент на Конфедерация Швейцария Ален Берсе на среща с вицепрезидента Илияна Йотова.

Швейцария проявява голям интерес към страните от бивша Югославия и към Албания. Около половин милион граждани от тези държави са вече швейцарски граждани. Швейцарската страна е готова да участва в съвместни инфраструктурни и транспортни проекти с България в тези страни.

Президентът на Конфедерация Швейцария приветства инициативата на България да постави Западните Балкани като основен външнополитически приоритет по време на председателството на Съвета на ЕС. Общо бе становището, че стабилността и развитието на този регион е от изключителна важност за просперитета на цяла Европа.

В центъра на разговорите бяха и предизвикателствата пред развитието на Европейския съюз. Обсъдена бе Многогодишната финансова рамка на съюза и бъдещето на бюджета на общността, особено в контекста на излизането на Великобритания от ЕС. Вицепрезидентът на България подчерта важността на кохезионната политика, която е един от основните приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Швейцария следи с изключително внимание предстоящата тази вечер във Варна среща между Европейския съюз и Турция. „Моделът, който прилага Швейцария по отношение на мигрантите, може да послужи като добра основа за миграционната политика на Европейския съюз“, отбеляза вицепрезидентът.

В сряда ще се проведе дискусия в швейцарското правителство за програмата за сближаване между Швейцария и България, стана ясно на срещата. От Българо-швейцарската програма държавата има полза в много области. Проекти вече са реализирани в областта на сигурността, включително Шенген, развитието на човешките ресурси, околната среда и образованието. „Дуалното образование се превърна в запазена марка на швейцарската програма. Над 1300 ученици в България вече учат по нея в партньорство с български и швейцарски фирми“, отбеляза вицепрезидентът Илияна Йотова.

Президентът на Швейцария подчерта, че тяхното намерение е Българо-швейцарската програма да продължи и след 2019 г. До няколко месеца ще бъде подписана двустранната спогодба за борба с нелегалния износ и внос на културни ценности между България и Швейцария.

Илияна Йотова подари на президента Ален Берсе екземпляр от първото оригинално издание на Луи Айер на книгата „За България“ („Pro Bulgaria“), издадена през 1913 г. Луи Айер е основател на спортните дружества в България. Той участва в Балканската война и загива в Първата световна война като офицер от българската армия.

Въпроси от двустранен характер и международни теми ще бъдат обсъдени по-късно на среща на вицепрезидента с депутати от Националния парламент, представители на Федералното правителство и ръководството на Дружеството за външна политика.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK